Så här har jag gjort mitt staffli för akvarellmålning. Det skiljer sig mot staffliet för olja och akryl. Här vill jag ju kunna lägga upp ett papper och ha ett stadigt underlag, även block passar bra här. Du kan vid behov även tejpa fast papperet på underlaget, eller använda klämmor. Underlaget tål fukten.

Jag inspirerades till detta bygge av Stefan Gadnell som då lagt ut en video på U-Tube om hur han gjort sin. Se den gärna, mycket bra beskrivning.

Jag börjar med att välja ett kamerastativ med skruv för fastsättning av kamera, har den snabbfäste får du skaffa ytterligare en platta för detta hos kamerabutiken. På denna bild ser du baksidan av pappersplattan med infästningen. Mitt stativ är avsett för mobilkameror och inköptes på Clas Ohlson.

Här är första varianten av staffliet monterat för akvarellmålning. Målarplattan med list i nederkant samt hyllan för utrustning och färger. Ryggsäcken kan fungera som motvikt och fästas i stativet så det inte kan blåsa omkull.

Så här ser den fästskruv jag monterade på baksidan av skivan i en tunn träkloss. den finns hos välsorterade fotohandlare.Innergänga för kameror (1/4 tum) och yttergänga för att fästa i trä. Ta gärna lite trälim på gängorna när du skruvar in den. Sitter som berg.

Så här ser det ut när monteringen av snabbfästet är klart.
Träplattan är limmad med trälim på pannåskivan jag har som målaryta. Den är lackerad flera gånger med vit sprayfärg.

.

.

Här ser du hur jag placerat utrustningen på hyllan.
Pensellåda i plåt, några penslar var för stora för lådan så de får åka i den gröna torkduken. Färgboxen är en Altoids låda jag limmat in några helkoppar och fyllt med favoritfärgerna, mer behövs inte. Vattenkoppen, en fällbar variant står längst in mellan stativbenen, den är ju tyngst. Denna hylla gjorde jag sedan om i två omgångar så numera är den både större och med bättre infästning.

Nu har den ett annat infästnings system och är dubbelt så stor tack vare ett utvikbart lock. Mått hopvikt 35×24 cm, utvikt 70×24 cm. Nu finns även ett 70mm hål i mittdelen för att sänka ner vattenkoppen så den inte blåser bort.
Hela systemet får lätt plats i min lilla dagsturssäck, så transporten är inget problem.

Staffliet uppställt på en utställning med gamla hyllan.

.

Stefan him self.