Amatörradio      Föreningar.      Frekvenser.    

Min sida om qrp finns fortfarande live, gå in på denna länk med lite qrp info mm.

Dessutom finns en engelsk version på denna länk.

Jag fick mitt amatörradiocertifikat januari 1981. Sedan dess har jag varit radioaktiv i omgångar. Nu blir det mest lyssning när jag kommer ur den störningsdimma som finns i stadsmiljön.
Den gamla sidan sm5mek.se är stängd och ersätts med denna sida.

Det började strax efter Vikingatiden, min kusin hade tagit amatörcert och jag tyckte det var så spännande att lyssna på hans blänkande och fina radio, men jag fick bara lyssna.

Tiden gick och jag lyssnade och lyssnade. Det kom även en och annan rundradiostation som jag skickade lyssnarrapport till. Det var alltid lika spännande att se om jag fick något svar. Det fick jag oftast, förr eller senare.

Det har runnit mycket vatten under broarna sen dess, den tekniska utvecklingen går ju numer i ett rasande tempo. Då visste man inte vad internet var, eller packet radio. Den första månlandningen var just ett faktum.

Min första kortvågs rig var en Heathkit med separat digital frekvensdisplay. (Nixierör) Senare skaffade jag en Drake TR4C. Den fick puttra på några år, det blev även en IC2E därefter en Alinco duobandare.

Sedan kom en lång period med andra intressen som t.ex. sportfiske, kanotpaddling, fjällvandring och långfärder på cykel. Friluftsliv helt enkelt. Även pistolskytte provades på.

Åren gick och småskadorna började göra sig allt mer påminda. I stället för att slita ont började jag med en lugnare fritids syssla, modellflyg. Nå, det varade några år, så var jag på Hobbymässan ett år och träffade gamla radiokompisar. Nu blev det helt kört. En månad senare köpte jag min första moderna rig . En IC706 MkIIG blev mitt sällskap en tid. Den förstärktes med en Kenwood TS-2000. 706 an blev fast monterad i bilen tillsammans med en Kenwood VHF-UHF rig. QRP, det verkade intressant så jag köpte en FT817. Det var förbluffande hur bra det gick med så lite. Vet inte riktigt varför jag köpte IC703+, det var nog för tunern och den bra mottagaren.

Egenbygge är kul, jag har med viss möda knåpat ihop en  Blue Cool Radio (BCR) och en Elecraft TX1 samt tunern Elecraft T1. Så kom QROlle,s Olle Holmstrands lilla skapelse, miniriggen på 80m, klart man måste prova på, mitt första kompletta bygge med ytmonterat. Efter lite lödbryggor och annat elände så svängde den igån, tack till Olle H och Nils Söderman som lade ner mycket jobb på felsökning. Det antenn instrument jag använder vid byggena är en nätverksanalysator från Funk Amateur = FA-NWT. Den är mycket smidig och bra och klarar allt från 1,5 till c.a 160 MHz. Ansluts till liten dator och ger fiiina kurvor.

ÄÄhhhhh jag gillar kuuurrrvor.

Här en som slår snabb cw.

Ja jag tror att en som slår snabb cw alltså telegrafi i naturen är denna lilla färggranna gynnare. Större hackspett. Det är hanen som har en röd hätta på huvudet / nacken. Den till vänster, en hane som har påbörjat ett bobygge och den i mitten är en hona som söker mat, mat bara mat alltid mat, mat i stora lass. I de skogar jag rör mig numera finns både större och mindre hackspett samt gröngöling och spillkråka. Nötväckan på den högra bilden är den enda fågeln som går nerför en trädstam med huvudet före. Många tror att trädkryparen är den som gör så men icke, det är nötväckan.Ja jag tror att en som slår snabb cw alltså telegrafi i naturen är denna lilla färggranna gynnare. Större hackspett. Det är hanen som har en röd hätta på huvudet / nacken. Den till vänster, en hane som har påbörjat ett bobygge och den i mitten är en hona som söker mat, mat bara mat alltid mat, mat i stora lass. I de skogar jag rör mig numera finns både större och mindre hackspett samt gröngöling och spillkråka. Nötväckan på den högra bilden är den enda fågeln som går nerför en trädstam med huvudet före. Många tror att trädkryparen är den som gör så men icke, det är nötväckan.

Allt för nu folks, så ta det qrp och njut av våren 73 es cu.