Antenner

De antenner jag använder är Black Widow , en enkel men effektiv vertikal som går riktigt bra. Den kan köras med ett 6m metspö och en pinne i marken som stöd. Den vill gärna ha 2 jordlinor per band, vilket ger 6 jordlinor, just nu kör jag bara med 2 jordlinor.

En liknande antenn är min hembyggda PAC-12 antenn som tidigare fanns att köpa från USA. (Pacific antenna) som numera försvunnit från marknaden. Den klarar hela HF bandet tack vare sin nära nog steglösa spole som avstämning. Även denna mår bra av några jordlinor.

Under vintern 2013-14 slutförde jag bygget av en ny vertikal för qrp och portabeltrafik (HB-V2) Den har en ring som skjuts över spolen vid avstämning och har ett långt (3m) teleskopspröt i toppen. Längsta rapporten är från en RBN fyr i Canada i början av Maj 2014. Då satt jag vid en sjökant och körde med 3W cw och med ena jordlinan i vattnet. 😉

Buddipole är en antenn som även den kan köpas från USA (Buddipole) den har möjligheter för både riktningsbar dipol och vertikal. Antennen går  att montera i en mängd olika konfigurationer. För 40 och 80 meter kan man montera på förlängningstrådar då armarna annars blir för korta för orginalspolarna. Min ”buddi” är såklart hembyggd. Plastversionen blev sedermera ombyggd till metall, mycket styvare och starkare. Jag kan varmt rekommendera denna antenn.

Jag kör även med windom antenn främst vid trafik på 80 och 40 mb. Sedan Maj 2014 har jag även en ändmatad windom, gav riktigt bra mätvärden vid bygget. Ännu inte ute provad.

Outbacker antennen är även den kul, lätt att bygga men finns i köpeversion i många varianter. Min är byggd av avbruten skidstav och långt teleskopspröt. Den monteras direkt i antennuttaget med hjälp av vinkelkontakt. Bör ha ordentligt med jordlinor, 2 linor per band minimum, gärna 4 linor. Denna antenn har jag kört på SMFF trafik på 80m mellan Uppsala och Ystad.

Magnetic loop är en liten outsider som jag fortfarande experimenterar med. Den är populär på vissa håll ute i världen. Några försök har jag gjort och de fungerar, men om de är bättre eller sämre än det som redan finns återstår för mig  att se.

 

Så finns det några fasta antenner. 

Hemma har jag en 6 el logperiodisk antenn för 13 – 30 MHz, bra även vid lyssnng på rundradiostationer. Därutöver finns en vertikal för 80 – 6 meter BHA250dx, en modell utan jordplan med bottenspole (balun). Dessa antenner sitter på taket till ett femvånings hyreshus som i sig står på en av de högsta punkerna i stadsdelen, ja kanske i Uppsala.