Spole för vertikal portabel antenn…

BasqueBelarusianCatalanChinese (Traditional)CroatianCzechDanishDutchEnglishEstonianFinnishFrenchGalicianGeorgianGermanGreekIcelandicIndonesianIrishItalianLatvianLithuanianMacedonianNorwegianPolishPortugueseRomanianRussianSerbianSlovakSlovenianSpanishSwedishTurkishUkrainianWelsh

images

Jag har nu labbat en del med olika spolkopplingar till mina vertikala multibands antenner för portabeltrafik. Detta är vad som framkommit.

En spole som är ansluten i båda ändarna får en sämre effektivitet än en spole öppen i ena änden. Varför ? Se skisserna nedan…

Skiss på de två spol kopplingarna.

Skiss på de två spol kopplingarna.

Alternativ 1 är den koppling jag använde i VAP-1 och VAP-2. Här ligger spolen med hela sin ”kropp” som en fast L-C-R krets med en rörlig avtappning i pilen.

I alternativ 2 är den del som inte är med efter avtappningen passiv, den har ju ingen reell koppling till kretsen utan spolen blir den del som är aktiv mellan avtappningen och inkopplingen i basen.
Det är denna koppling jag funnit mest effektiv. Tänk dock på att den tomma änden kan ändå få en hög spänning, därför borrar jag ett hål i stommen där trådänden avslutas inuti stommen oåtkomlig.

L-C-R krets = L, spolen har en induktans, C varje varv ger en kapacitans och R, tråden har ett växelströmsmotstånd – reaktans.

I alternativ 1 har du hela tiden med spolens värden, dock något förändrat beroende på var avstämnings ringen hamnar så blir där en kortslutning av spolen MEN den kortslutna delen ligger i parallell med kortslutningstråden och påverkar.

I alternativ 2 har vi ingen kortslutning, bara en avtappning och förflyttning av spolens ena ände, resten som blir kvar är en passiv del som hänger i luften.

Länkar till VAP-1 + VAP-2   och VA-3

Gör gärna kommentarer eller tillägg via kommentarsfältet.

2 svar på Spole för vertikal portabel antenn…

 1. Alf Fräsén skriver:

  Hej
  Det beror på att du har kort slutna varv i spolen. Detta gör att impedansen förändras drastiskt. Metoden brukar användas på reläer för att få ett långsammare tillslag
  73 de NHL

  • SM5MEK skriver:

   Jäpp, jag kan tänka mig att det spökar för antennen med kortslutna varv istället för helt öppen, tror att t.ex. MP-1 bygger på samma öppna spolsystem.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.