Så kan det gå vid bygge av mag.loop..

I går, den 20 Juli 2015, byggde Anders Karlsson och jag en magnetic loop. Den slängdes ihop i all hast och skulle naturligtvis provas. Vi hittade ingen kontakt till den så det fick bli två banan kontakter tejpade till en riktig PL. Lyssnade på några band och den verkade ju fungera på mottagning från 30 m och uppåt. På 20 m satt en italienare och ropade cq, det var II5TOTA kom vi fram till. Vad är TOTA? Kollar senare..Jag svarade och efter ett par anrop fick vi svar. Han gav oss först 59 men så sa jag att vi var qrp med magloop och han svarade med 53 som signalrapport. Loopen stod på golvet till höger om op platsen i klubbhuset, inomhus. Den lilla kondingen inköpt på Ebay klarade faktiskt 10 W utan gnistor mellan lamellerna. Så hörde vi hans call igen och det blev II5YOTA, JA vi fick YOTA stationen på denna enkla och svaga utrustning, eller är en mag- loop så bra eller sååå bra?

Att vi inte fick ner SWR helt kan nog bero på omgivningens påverkan, det gick i alla fall att få igenom ett bra qso till trakten av Rom. Nu är även en bärande stång av plaströr monterad på loopen så den blir lättare att placera. Kabeln i loopen är 3,6 m lång och lilla loopen ( pickup,en) 1/5 del av stora loopen. Att tänka på :  Det kan vid 10 W uteffekt vara hela 1,5 Kv spänning vid kondingen så se upp, ta inte i delarna vid sändning.

Vridkkondingen på Anders magnetiska loop.

Vridkondingen på Anders magnetiska loop. Obs den fina fästplattan. 🙂

Antennen kompletterades i dag den 22/7 med kontakt och ratt till vridkondingen samt provkördes på 20 m. Qso fullföljdes med Z35M/p som gav oss 529 han var 559. YP90IARU gav och fick 599. Vår effekt var 5 W och loopen stod lutad mot bordskanten i trädgården. Antennen var förvånansvärt lätt att stämma av, lyssnade på brusmaxima och kom väldigt nära nollpunkten. Något handkapacitans men det var lätt att beräkna och ta i beaktande vid avstämningen. Det var en skön sval sommardag utan regn.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.