Ändmatad multibands antenn.

BasqueBelarusianCatalanChinese (Traditional)CroatianCzechDanishDutchEnglishEstonianFinnishFrenchGalicianGeorgianGermanGreekIcelandicIndonesianIrishItalianLatvianLithuanianMacedonianNorwegianPolishPortugueseRomanianRussianSerbianSlovakSlovenianSpanishSwedishTurkishUkrainianWelsh

En större väl fungerande ändmatad trådantenn.

21 May 2015

antennen i beskrivningen nedan har jag kört en del med. Nu ska jag pröva denna variant efter devisen ju större dessto bättre.  Det är bra med en tuner att finjustera med.

Den består även den av en balun 9:1 på en FT 82-43 kärna. antennlinan är 16,3 meter lång av kopplingstråd av en starkare modell. Du kan ju använda 1000 DL om det finns älg i området. 😉
Den är ännu inte prövad så mycket, men har fungerat väl vid lyssning av bl.a SMFF trafik, fick även något qso där. Mer kommer när jag provat den i skarp trafik. Tuner lär behövas.

__________________________________________________________

Fler varianter…

Det kryllar av beskrivningar på dessa antenner på nätet. Här en jag gjort och den har fungerat för mig.

Den består av några enkla delar, en tråd 9,9 meter lång, en upphängningslina ungefär lika lång, ett fäste för antennlinan där linan kan hissas upp och löpa fritt, en Un-Un 9:1.

Då jag gjort antennen för max 5 W (qrp) så är det en tunn antennlina (SWG 24) och en persiennlina som ändlina för upphängning. Vid full effekt och svår missanpassning mättas denna lilla kärna. Det märks på att SWR ökar kraftigt. Välj då en större ring, t.ex T63-2. Vid mina effekter på någon watt funkar dock T-50 ringen.

Balunen består av en toroidkärna T50-2,  ja den funkar faktiskt, svåraste delen på antennen är att linda och koppla denna Un-Un rätt. I ena änden har jag en polskruv för antennlina, i den andra änden av Un-Unen är det en BNC kontakt. Man kan skippa polskruven och montera antennlinan fast, ger ju liiite mindre vikt.

Som bärare av antennen har jag ett 6 m metspö av glasfiber, där linfästet träs över spöt och hamnar någon dm under översta skarven. Där är metspöt tillräckligt stabilt.

ändmatad

Ändmatade multibandsantennen upplindad på sin vinda med balunen och bärlinan.

Klicka på bilden så ser du den i stort format, den svarta ”grejen” är Un-Unen med BNC kontakten i ena änden och polskruv i andra änden. Sedan följer banankontakt, bakom den ligger infästningen som träs på metspöt. Det gula som sticker fram under vindan är tältpinnen jag fäster upphängningslinan med.

Bygget av balunen visas på  menyn ”Byggen
Linan köpte jag hos Electrokit, 100 m rulle för 90 Kr. Även BNC och polskruv finns där.

Det är jättesvårt att fotografera en sådan här antenn i drift, den så att säga försvinner, tråden är så tunn att den inte syns på bild.

Här några längder i fot som är användbara:  29  35.5  41  58  71  84  107  119  148  203  347  407  423 ingen längd får bli en halv våglängd på någon frekvens man tänkt använda. På metriskt språk blir det 8,84 m 10,82 m 12,5 m 15,55 m 21,64 m 25,6 m 32,6 m 36,8 m 45,11 m 61,87 m 105,76 m 124,05 m.

Good luck.