Buddipole

BasqueBelarusianCatalanChinese (Traditional)CroatianCzechDanishDutchEnglishEstonianFinnishFrenchGalicianGeorgianGermanGreekIcelandicIndonesianIrishItalianLatvianLithuanianMacedonianNorwegianPolishPortugueseRomanianRussianSerbianSlovakSlovenianSpanishSwedishTurkishUkrainianWelsh

Jag tog mig friheten att bygga en egen antenn av modellen Buddipole då jag gillade deras koncept och de olika möjligheterna denna antenn ger. Dipole eller vertikal antenn i samma sats.

Huvudet där allt fästs är gjort av avloppsrör som jag limmat samman och gjutit in infästningarna med polyesterplast. Gjutningen skapade en ca 15 mm tjock gavel som blev stadig nog för den belastning som uppstår när 3 meters teleskopspröt och spolar belastar fästena. Spolarna är lindade på ett plaströr som försetts med 4 ryggar vilka ger ett avstånd så man kan få dit de klämmor som används vid avstämningen.

Antennen består av ett huvud två aluminium armar där man fäster spolarna, sedan kommer teleskopsprötet.

På huvudet ser du en 6 kants hylsa sticka ut, det är mastfästet. Ovanför den blå polskruven finns en likadan hylsa, den är till för vertikal polarisation, där sätter man ett element om man vill köra antennen som en vertikal, (Buddistick).

Måtten på spolen då? Ja det beror ju på vilken band täckning du vill ha och vilken tråd dimension du väljer. 80 – 100 varv 1mm blank koppartråd så bör du få täckning för 40 -6 meter. För 80 meter får du experimentera lite med förlängning av teleskopsprötet med tråd.
Skippar  du alla spolar och armar och bara kör med spröten så kan du köra både 10m, 6m och 2 m med denna antenn.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.