Zepp antenner.

.
BasqueBelarusianCatalanChinese (Traditional)CroatianCzechDanishDutchEnglishEstonianFinnishFrenchGalicianGeorgianGermanGreekIcelandicIndonesianIrishItalianLatvianLithuanianMacedonianNorwegianPolishPortugueseRomanianRussianSerbianSlovakSlovenianSpanishSwedishTurkishUkrainianWelsh

Enkel Zepp antenn för portabelbruk.

Zepp antennen är en gammal effektiv konstruktion som med åren sett mängder av varianter.
Den här varianten är tänkt för portabelbruk.

Antennen består av en vertikal feeder del (stege) med längden 8,25 meter, och en radiator på 16,5 meter. Ena feederbenet slutar i luften (oansluten) vid radiatorns början och andra benet går till radiatorn
Stegen kan bestå av en bandkabel på 450 Ω eller så gör du en stege själv.  Du behöver då två trådar som är 8,25 m långa plus lite för montering. Distanser till ledarna kan du göra av grova sugrör som du smälter små hål i för ledarna, eller så använder du de små märkstickor som finns för planteringar. ta bort den lilla spetsen och mät upp stickan i tre delar, borra ett hål i varje hörn av bitarna för ledarna. Nu det stora jobbet att trä på dessa brickor/distanser en och en på ledarna.

 

Tre olika trådantenner, till vänster enkel Zepp, i mitten end feed random, till höger linked dipole 10 - 40m

Tre olika trådantenner, till vänster enkel Zepp, i mitten end feed random, till höger linked dipole 10 – 40m.

Antennen är monterad och ett första prov har utförts. På lägre band var den liiite bättre än en ändmatad wire på 9,9 m. Tunern på IC703 klarade lätt av att stämma av denna antenn. På högre banden 20 – 10 var den ändmatade till synes lika bra men med lite mindre brus. Måhända signalstyrkan på inkommande signal var något svagare, men då även bruset var svagare så var den behaglig att lyssna på. På grund av QSB på ca 2 S – enheter var det svårt att på någon exakt mätning utförd.

Den enklaste och mest lätthanterade antennen i denna serie var nog den ändmatade wiren för 40 – 10 meter. Här behövs bara en hög fästpunkt, t.ex. ett metspö på 6 m eller motsvarande, en Un-Un på 9:1 samt radio och tuner.
Till Zeppen behövs 10 meters mast eller motsvarande  två höga fästpunkter.

i bland fick jag märkliga mätvärden vilket visade sig bero på en brusten lödning på radions PL kontakt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.