Kopia av Miracle Whip antenna.(Ped. Mobile.)MWA1

. BasqueBelarusianCatalanChinese (Traditional)CroatianCzechDanishDutchEnglishEstonianFinnishFrenchGalicianGeorgianGermanGreekIcelandicIndonesianIrishItalianLatvianLithuanianMacedonianNorwegianPolishPortugueseRomanianRussianSerbianSlovakSlovenianSpanishSwedishTurkishUkrainianWelsh

images

English

Jag hittade på ”nätet” en beskrivning av en kopia på Miracle Whip Antenna. Den är mycket enkel att göra, jag hade delarna hemma. Låt oss kalla den MWA1 då det är det första försöket av denna modell.
Den ska täcka området 40 – 10 meter amatörradiobanden. QRp effekter rekommenderas annars blir den nog för het.

Den består av en vridkondensator med plastlameller som isolering (polyvaricon), en liten keramisk skivkondensator på 10pF, samt en omkopplare med 6 poler där man ansluter en spole lindad på en lämplig ferritkärna, t.ex. T50-6 samt anslutningskontak av önskad typ samt ett teleskopspröt på ca 1,5 meter.

Modellen på ritningen är framtagen av VK3YE. Min variant har även ett uttag för trådantenn. Orginalet är ritat av VK2EVB Peter och publicerad i Lo-Key i December 2002.

Den här konstruktionen ska bli intressant att prova, just nu har jag bara provat SWR och det var lätt, mycket lätt att stämma av denna antenn, det blir bättre om man har lite jordplan, en lina på några meter kan räcka.