Ärtsoppa med fläsk.
På ärtsoppa finns det nog lika många recept som mödrar, far och mormödrar.
Vid läggdags ta en bunke med en liter vatten och lägg i 500 g gula ärtor. Låt de ligga i vattnet i rumstemperatur och dra i minst 12 timmar. Töm av vattnet genom en sil eller durkslag och skölj igenom ärtorna som nu är tvättade. Viktigt.
Fräs den grovt hackade löken glansig, fräs även på den styckade och kokta fläskläggen.
Ta 1,5 liter vätska, t.ex. kokspad från fläskläggen och fyll efter med vatten om det behövs. Låt ärtorna koka upp och rör om med en ballongvisp, rör då och då, ta bort de skalrester som fastnar i ballongvispen, skumma av ev. kokskum. Lägg i buljongtärningen
Lägg nu i alla kryddorna, även löken, moroten och fläsket. Koktid drygt 1 – 1,5 timme.
Ett tips är att lagerblad och kryddpeppar kan läggas i en stor tékula så blir det lätt att få bort dem efteråt. Vill du ha soppan lösare, späd då med vatten till du får önskad konsistens
Ärtsoppa med Fläsklägg
500 g gula ärtor.
1,5 liter vätska, koksky från fläskläggen o vatten efter behov om det behövs.
2 st lagerblad.
en rejäl nypa mejram torkad, eller en knippa färsk, även timjan går bra.
1 msk kryddpeppar, hel.
1 st ox- eller kalvbuljongtärning.
400 g kokt och finhackad fläsklägg .
1,5 st gul lök eller en stor grovt hackad.
1 dl skivad purjolök.
2 morötter, tas bort efter kokning.
1 msk olja
Salta om det behövs efter smak, det finns mycket salt i buljong och kokskyn.
Ta gärna en klick av en god senap till detta, antingen irörd i soppan eller på sidan.
Här skriver du en kommentar