500 g torkade ärtor
1 gul lök, stor eller 2 små.
2 tsk timjan
2 tsk mejram
1msk salt
1 rimmad fläsklägg
1,5 liter vatten
1 msk smör

Ärtorna skall blötläggas över natten.
Hacka löken fint och bryn den i en klick smör, lägg till kryddorna. Häll i vattnet och ärtorna. Skölj fläskläggen noga och lägg även den bland ärtorna i grytan.
Låt det hela koka upp och lägg på locket. Låt det nu stå och koka i ca. 30 minuter, kan behövas 45 minuter om läggen är seg.
Vid full tid tar du av grytan och sakta släpper ut trycket. Sedan kan du kyla hela grytan under rinnande kallt vatten. Ta ur läggen och låt den kallna så den blir hanterbar. Ta av allt kött och finfördela det. Blanda ner i ärtorna.
Krydda nu med salt och peppar efter egen smak. Bon apetit.