Hälsan och kaffet.       Malning av kaffe.         Beredning av kaffe.

Koka kaffe, brygga kaffe.

Tillagning

  1. Koka upp vatten i en kaffekanna över öppen eld/glöd eller på spisen.
  2. Tillsätt kokkaffet och låt det flyta överst någon minut. Rör sedan ner det och koka upp vattnet och kaffet.
  3. När det kokat upp och skummat sig på ytan så ta det snabbt från värmen – då det kokar över snabbt och ställ att dra i 3-5 minuter eller till önskad styrka. Skummet ska lägga sig något och det mesta av det malda kaffet ska sjunka till botten. Rör ev. i kaffesalt om du vill.
  4. Kokkaffet är klart att servera. Tips – om det sitter malt kaffe och skum i pipen på kannan så kan du först hälla bort en skvätt innan du serverar kaffet.

Eller…

Kokkaffe – den gamla skolan

Innan elbryggningen gjorde sitt intåg var kokkaffe det vanliga sättet att göra kaffe på i Sverige, men gammal är ändå äldst och kokkaffekonsten lever kvar i allra högsta grad. Fyll pannan med kaffe enligt tillverkarens anvisningar för dosering. Häll på kallt vatten och koka upp med hjälp av valfri värmekälla (varför inte över öppen eld utomhus i skogen?). Ta från värmen. Låt stå några minuter, så att kaffet sjunker till botten. Fram med kåsan och njut!
Min mormor, kaffe Ada (Adolfina) hällde alltid i lite kallt vatten genom pipen efter kokning. Hon fick då sumpen att sjunka lite snabbare samt att det inte låg något kaffe i pipen vid serveringen.

Dosering av bryggkaffe.

Grundregeln när vi ska brygga och dosera kaffe är att använda 6 gram kaffe på deciliter vatten. I de flesta fall så är kaffemåttet en bra riktlinje, dock så är det både inkonsekvent och oberäkneligt.

Antalet matskedar malt bryggkaffe är ett begrepp som vi kan använda om vi inte har möjlighet att väga kaffet. Det absolut bästa sättet är att dock köpa en våg eller använda den där köksvågen som många av oss har liggandes i tredje lådan. Den stora fördelen med vågen är att det snabbt går att skala upp efter hur mycket vatten du ska använda. En våg med gram fungerar men ännu bättre och noggrannare med tiondels gram i skaldelning.

Vare sig du doserar för bryggkaffe, french press, Chemex, V60 eller Aeropress kan du använda dessa riktlinjer.

Här är ett enkelt diagram som visar hur mycket kaffe du kan använda per deciliter vatten.

 

1 dl = 100 g vatten
1 msk = ~ 6 g kaffe

100 g = 6 g
200 g = 12 g
300 g = 18 g
400 g = 24 g
500 g = 30 g (4 koppar på en kaffebryggare)
600 g = 36 g
700 g = 42 g
750 g = 45 g (6 koppar på en kaffebryggare)
800 g = 48 g
900 g = 54 g
1000 g = 60 g (8 koppar på en kaffebryggare)

Visste du att…
Smakmässigt är det bäst att använda vita, syreblekta kaffefilter. Ta för vana att alltid skölja filtret för att minimera oönskad papperssmak i det färdiga kaffet. Så gör proffsen!

Elbryggare – smidigt och gott

Satsa på en elbryggare med dubbla värmeelement, det ger stabilare bryggtemperatur. Skippa att ta ett kaffemått extra ”för kannan”, det riskerar bara att göra det beskare. Byt hellre till en mer mörkrostad sort för ett starkare, mer kraftfullt kaffe. Rengör bryggaren regelbundet och följ i övrigt anvisningen från tillverkaren.
Mer historia om elektriska kaffebryggaren.

Pressobryggare – älskad av många, även kallad French press.

Anders Petter - Backaryd Pressobryggare 350 MlGår även under namnet franskpress och anses vara ett av de bästa sätten att brygga kaffe. Förvärm gärna kanna och filter med hett vatten. Häll av. Dosera lika många kaffemått som antal koppar. Koka upp nytt vatten till strax under kokpunkten. Häll vattnet över kaffet och rör runt med en sked. Låt stå 3–4 minuter. Tryck långsamt ner pressen i botten. Presso är den enda bryggmetoden som tål överdosering – om du samtidigt förkortar bryggtiden.
den korta historien om presskaffe är att år 1929 kom fransmännen på presstekniken där malet kaffe och kokande vatten blandas direkt i en kanna och sedan silas genom att lååångsamt pressa en sil uppifrån och ned till botten av kannan. Ungefär 30 år senare, runt år 1972 kom den första helautomatiska kaffebryggaren att lanseras i USA. Maskinen blev direkt en stor succé. Det var Melitta som introducerade den elektriska kaffebryggaren och satte standarden för det svenska fikat.
Länk till Kaffeguide.se/bryggmetoder/franskpress

Aeropress. – En modern pryl…

 AeroPress, är en apparat till för att brygga kaffe med som uppfanns 2005. Kaffet blandas direkt i bryggaren, får dra en stund och pressas sedan genom ett pappersfilter rakt ner i kaffekoppen. Resultatet är ett kaffe med ren smak som lätt kan justeras mellan bryggningarna. Vattentemperaturen bör vara mellan ca 80°C och 95°C, beroende på rostning, för att få ut maximalt med smak utan att göra kaffet bittert på grund av för mycket frigjorda syror. Tiden kaffet skall dra innan det pressas varierar mellan 30 och 240 sekunder beroende på kaffe- och vattenmängd.
Den enda nackdelen med AeroPress är att den bara brygger en kopp kaffe åt gången, vilket innebär att den inte är särskilt lämplig när man får gäster. Men till morgonkaffet är den oslagbar.
Länk till Kaffeguide.se/aeropress.

 

 

Perkulator – snygg serveringNordwik Perkulator Induktion 1,2 Liter / 8 Koppar Rostfritt Stål

I en perkulatorbryggare filtreras vattnet genom kaffet flera gånger. Prova en grövre malning om kaffet känns sumpigt, och pressa det lagom i filtret så att vattnet kan cirkulera fritt. Hårt vatten? Använd en mörkare rostning på kaffet och följ alltid anvisningen från tillverkaren.

Mokabryggare – fräsande bryggningBialetti - Moka Express Mokabryggare 2 Koppar

Mokabryggaren framhäver ett aromatiskt kaffe utan att du behöver lägga många tusenlappar på en espressomaskin.

I Italien är det vanligt att morgonkaffet bryggs med hjälp av en mokabryggare. Mokabryggaren har en alldeles egen design som Alfred Bialetti gav upphov till 1933.

Mokabryggaren fungerar på samma sätt som en espressomaskin och använder tryck för att tillbereda kaffet, dock är trycket mycket mindre.

Den tidlösa bryggaren lever vidare än idag. Med dess unika design passar en mokabryggare extra bra i hemmet.

En mokabryggare ställer du på spisen, men först ska den preppas! Skruva isär kannan och häll i vatten upp till nederkanten på ventilen, inte över. Fyll filtret med stuket mått finmalet kaffe och packa det mycket lätt med en sked. Skruva ihop, ställ på spisen och låt vattnet koka upp. Ångan som bildas går upp genom filtret. Lyft av bryggaren när det börjar fräsa – då är den övre behållaren full och kaffet klart.
Bilden visar en Bialetti mokabryggare, andra märken ser likadana ut förutom loggan.
Historien om Alfonso Bialetti och han företag.
Video på hur man gör ren en mokabryggare.
Här hittar du reservdelar.

Mockakaffe – Wikipedia

Espressobryggare – kaffe med tryck

Espresso är ett sätt att brygga kaffe, men också namnet på resultatet – en liten stark kopp kaffe på 30 milliliter. En espresso ska bryggas med ett tryck på nio bar. Bryggtiden bör ligga mellan 20–30 sekunder och optimal vattentemperatur är 88–92 grader. Beviset för en lyckad espresso är ett gyllenbrunt skum på ytan som kallas crema.
Tips!
Testa kvaliteten på creman genom att hälla lite socker på den. För att klara ”sockertestet” ska creman bära sockret några sekunder innan det faller igenom. Du kan också dra en tesked genom den. Om skåran som uppstår automatiskt fylls igen har du en perfekt crema.
Espresso historia och andra tips.
Länk till Kaffeguide.se/bryggmetoder/espresso

 

Pour over – långsamt och elegant Chemex Classic 6 koppar

Chemex är en manuell bryggningsteknik som utvecklades på 1940-talet av den amerikanska kemisten Peter Schlumbohm. Metoden, som kan göras med olika tekniker, har blivit alltmer populär under namnen pour over eller droppkaffe. Kaffet läggs i ett särskilt anpassat filter för att vattnet inte ska rinna för fort igenom det. Vattnet ska hålla cirka 96 grader hälls sakta över kaffe med cirkelrörelser. Börja med lite vatten och låt kaffet ”blomma” någon minut innan du återupptar hällningen. Avlägsna filtret och servera! Använd finmalda bönor.
Visste du att…
För Chemex har den säregna flaskan med sin ikoniska nacke förblivit originalet troget, men det finns även andra tillverkare av manuell bryggutrustning, exempelvis Hario och Kalita.  samt Melitta med flera.
Melitta Bentz och den ofiltrerade sanningen.
Länk till Kaffeguide.se/bryggmetoder/chemex
Länk till Kaffeguide.se/bryggmetoder/HarioV60      VIDEO om Hario V60 bryggning.

Don Pedro – upp och ner igen

Vakuumbryggaren, känd som Don Pedro i Sverige, uppfanns i Berlin på 1830-talet. Den bygger på en liknande princip som mokabryggaren med två behållare som placeras ovanpå varandra, fast i glas. Häll kallt vatten i den undre glasbehållaren och dosera kaffet i filtret. Ställ på en värmekälla och låt vattnet koka upp. Ta från värmen när den undre behållaren har tömts. I takt med att trycket avtar rinner kaffet sakta tillbaka från den övre behållaren, ner genom filtret, till den undre igen. Denna fungerar nu som din serveringskanna.
Perkolatorns historia. 1865 fick amerikanen James H. Nelson patent för världens första perkolatorbryggare, men perkolatorn uppfanns egentligen redan 1818 av fransmannen Laurens.

Cold brew – den söta metoden

Cold brew bryggs med kallt vatten. Metoden kommer från USA. Använd en Pressobryggare för att brygga mindre mängder cold brew. Dosera grovmalet kaffe i kannan. Fyll på med kallt vatten. Rör om och sätt på filtret. Ställ i kylen 12–24 timmar. Pressa ned filtret. Drick kaffet som det är, med is, blanda det med mjölk, växtbaserad dryck eller använd som drinkingrediens. Här passar ett ljusrostat kaffe bra.

Att tänka på
Kaffets malningsgrad, bryggtid och eventuell utspädning med vatten varierar för cold brew. Du är din egen bryggmästare och bestämmer hur du vill att ditt kallbryggda kaffe ska smaka.
Den urgamla historien om kallbryggt kaffe (på engelska)
Fler tips från Kaffejournalen om cold brew.

RECEPT: Brygg ett cold brew-koncentrat och ha som ingrediens i kaffe tonic 

Några tips om beredning från ett Svenskt kafferosteri 


Jag har inget ekonomiskt eller annat avtal med de företag som kan nämnas i denna site.