Brygga té      Tésorter        Téhistoria

Tips vid tebryggning… från Tekompaniet.

Vill du ha en stark uppiggande kopp te så tar du mer teblad och låter det dra kortare tid. På kvällen är det lämpligt att ta lite mindre te och låta det dra lite längre så sover man gott. Använd alltid kallt och färskt vatten – det är det som drar fram smakämnena ur tebladen. Småbladiga teer ger kraftigare färg och smak eftersom de har fler brottytor på varje bit, vilket ger mer smak.

Har ditt te dragit för länge och blivit beskt använd mjölk för att neutralisera detta.

Hårt vatten ger ett te som smakar mindre och som kan bli grumligt.

Använder du tekula eller tång, fyll endast till hälften. Tebladen utvidgar sig kraftigt i vatten, och behöver utrymme för att utveckla sina smaker.

Vrid inte ur tepåsen, gör du det kramar du ur garvsyran, vilket ger en besk smak.

Hur brygger man en perfekt kopp te?

Värm friskt, kallt vatten. Som tumregel kan du räkna med 200 ml. vatten till en tepåse. Avsluta uppvärmningen alldeles innan det börjar koka. Vatten som kokar för länge ger ett platt te, dvs ett te som tappar djup, smak och arom eftersom syret kokat bort. Detsamma sker om du kokar upp vattnet på nytt. Häll vattnet över tepåsen och rör om eller doppa påsen så att smak och arom frigörs. Läs på förpackningen vilken temperatur som gäller för ditt te och hur länge det te ska bryggas.

Temperatur
Ett svart te ska bryggas vid 95 grader, ett Oolong te vid 85 grader och ett grönt te smakar bäst om det bryggs vid 75 grader. Örtte bryggs vid 95 grader. Generellt sjunker temperaturen ungefär 10 grader per 5 minuter.

Tid
Låt ett svart te dra i ca 3 minuter beroende på kvalité. Grönt te och Oolong får dra 2 minuter. Örtteer får intensivare smak ju längre de bryggs. Däremot är det ingen risk att de blir beska eftersom de inte innehåller teblad. Brygg i runt 4 minuter. Rooibos räknas som örtte och bryggs på samma sätt. Glöm inte att röra om eller doppa påsen under bryggningen för att frigöra smakämnen. Rör sedan om och servera.