Nu är det tider för lite varmare mat, en gratäng är alltid gott. Potatisgratäng har sina fördelar och nackdelar, mycket kolhydrater t.ex.
Produkterna kål i alla dess sorter är då mycket bättre om man måste tänka på både vikten och blodsockret. Den här gratängen bygger på några få varor som först beredes för sig och sedan förs samman i en gratäng.
Dela blomkålen i mindre knippen och så även broccolin. Koka dessa drygt 5 minuter, häll av vattnet i en sil och låt kålen rinna av. Skiva ca 1 dm purjo i fina skivor. Ta en kastrull med 2 msk olja eller smör i botten värm upp och tillför en matsked vetemjöl. Därefter 2-3 dl matgrädde. Låt detta sjuda ihop till en tjock sås, tillsätt riven ost, krydda med önskade kryddor, salt, peppar, spiskummin mm. Rör ofta, det kan bränna fast i botten.

Ta nu en lämplig form, i mitt fall en 0,8 l folieform, bottna med hälften av purjon, lägg i de kokta blomkålen och broccolin, lägg över resten av purjon. Häll på såsen, rör om så sås och grönsaker blandas rikligt. Strössla över med mer riven ost. Gratinera i ugn 200 C grader i ca 20 minuter. Eller med airfryer på 150 grader i cirka 20 minuter.

Låt gratängen svalna av lite innan konsumering, då smakar den bäst.

  1. Blomkål ca 500 g.
  2. Broccoli ca 150 – 200 g.
  3. Purjolök ca. 1 dm.
  4. olja 2 msk.
  5. vetemjöl 1 msk.
  6. Veg. matgädde 2-3 dl. 12%
  7. Riven ost efter egen smak ~200 g.
  8. Kryddor som salt och peppar mer efter egen smak
Blomkål och broccoligratäng i folieform. Den stora urbana eremiten har varit och nallat.

HEM.