500g torkade bruna bönor
1 liter vatten
Sirap
Salt
Ättika
Rimmad sidfläsk skivad 4-600 gram.
Vitpeppar malen.

Blötlägg Alltid bönorna över natten eller minst 12 timmar. Töm av blötläggningsvattnet och skölj bönorna. Lägg dom i grytan med 1 liter kokande vatten.
Låt bönorna koka under tryck läge 2 i ca 30 minuter.
Kyl ner grytan och öppna, kolla att bönorna nu är ät-mjuka. (VARNING HETT)
Tillsätt två tsk salt eller efter egen smak.
Tillsätt ljus sirap, ca 1 dl och ättika ca 3 msk. rör försiktigt ihop och provsmaka. Tillsätt sirap och ättika till den smak du föredrar. Jag vill gärna ha en lite sötsur ton i bönorna.

Under kokningen har du stekt sidfläsket på en het panna så det blir en rejäl yta. Jag brukar börja med torr panna och nyttja allt fett fläsket släpper ifrån sig. krydda med lite vitpeppar, rimmad sidfläsk är ju redan salt.
Ett par kokta potatisar till är gott men inget måste.
Bon Apetit

Bruna bönor med stekt sidfläsk.

Alternativ till fläsket är köttbullar, falukorv, falafel, pannbiffar, ja det finns mycket man kan använda till de fina bruna bönorna.

HEM