Ombyggnad av dataheadset till FT817.

BasqueBelarusianCatalanChinese (Traditional)CroatianCzechDanishDutchEnglishEstonianFinnishFrenchGalicianGeorgianGermanGreekIcelandicIndonesianIrishItalianLatvianLithuanianMacedonianNorwegianPolishPortugueseRomanianRussianSerbianSlovakSlovenianSpanishSwedishTurkishUkrainianWelsh

Det finns i dag flera sidor om hur man gör om ett billigt dataheadset till sin radio. Det gäller att anpassa anslutningar och spänningsnivåer så det passar radion.

Jag har använt ett headset för ca 85 SEK. Det har mikrofonen på en bom.

PC Headset.

PC Headset.

 

Den gröna kontakten behöver du inte röra, den går till hörlurarna och ansluts direkt till radion.
Den rosa kontakten ansluts till en breakbox, en låda för anslutning av radion till perifera prylar. Glöm inte att all mikrofon koppling skall göras med skärmad kabel.

Breakbox för min FT817ND

Breakbox för min FT817ND

Breakboxen jag gjorde blev så här.

En billig plastbox med måtten 70 x 50 x 28 mm. I den här boxen har jag monterat en 3,5 mm phonohona för mikrofonen och 3 st tryckbrytare. En röd för PTT och två svarta för Fq upp respektive ned. Jag har inte tagit med ”Fast” knappen men den finns beredd i boxen. Detta anslutes till radion med en kort skärmad kabel, ca 3 dm, med en 8 pol RJ45 som passar i mikrofon uttaget på radion.

Det här bygget går att anpassa till andra fabrikat, kolla på deras manual, kopplingen i mikrofonuttaget brukar finnas där.

En skiss på min koppling av mikrofonen i boxen.

En skiss på min koppling av mikrofonen i boxen. Klicka på bilden för större bild.

FT817mic-byte

Alternativa kopplingar beroende på mic. element.

Jag gjorde ungefär likadant med handmikrofonen vilket gav ett betydligt bättre tryck på ljudet. Originalmicken är en dynamisk typ och arbetar inte så bra som elektret mikrofonen gör.
På kontakt spetsen kopplas ett motstånd här på 8,2 Kohm till mikrofonelementet för drivspänning. På mikrofonsidan lägger du även en kondensator, här på 47 nF, du kan prova olika värden, den ska spärra likströmmen från att gå ner till mikrofon förstärkaren som inte gillar så starka spänningar, samtidigt som modulationen ska gå igenom. Den ska kopplas in efter motståndet mot mikrofonen. Sedan kan du koppla en konding på ca 1nF för att beskära mikrofonen så det inte blir för mycket frekvens sving, vi vill ju bara ha fram talet. Observera att mic jord är separerat från den vanliga jorden som övriga funktioner använder. På vissa kopplingar kan mittenringen vara spänningsmatningen till mikrofonelementet, funkar inte ena kopplingen så prova med den som är inrutad. (Ev. alternativ)

På skissen finns även bild på vad du hittar för funktioner i mikrofonuttaget (RJ45)
Även i din bruksanvisning för radion finns informationen.

Tryckbrytare och låda samt övriga kontakter hittar du hos Electrokit i Malmö.

LYCKA TILL… det kan behövas.. 😉