C-Pole antenn för 20 m.

Jag har nu byggt en monobands antenn, det blev en C-Pole för 20 m bandet. Det var SA7LOO (Lodjuret) som hetsade mig till detta 😉 , han hade ju så bra resultat med sin an-

sa7loopedestrian-mobile

Pedestrian mobile – DL/SA7LOO/P QRV 14.281 MHz med Hans Loo på Schanzerkopf. Foto Hendrik Metz

tenn. Jag har haft ett qso med honom i Tyskland (DL) där han hade 20 W och jag körde 5 W med min 6 el log.beam, han fick 58 av mig och jag fick 57. Antennen med metspö på 6 m längd som mast blir så lätt att han körde flera Svenska stationer som fotmobil.

Den består av två längder elektriker rör 16 mm, samt en kortare bit, se ritningen, samt lite antenntråd av önskad sort. jag ville bygga lätt så det blev en kraftig kopplingstråd i grått.
Den behöva även en balun på faktorn 1:1. Ett tvåmeters elektriker rör räcker till hela antennen. Detta blir en off center dipole, kanske därför den går så bra.

Jag gjorde en balun av koax DXW174 och två lite okända ringar. Den fugerade bra vid uppmätning mot 50 ohms motstånd. balun-sch1
Skissen till höger visar uppbyggnaden av balunen. Välj kärna efter den effekt du tänker köra, högre effekt, större ringkärna. Kör du med full effekt behövs nog enAmidon FT-240/61, och teflonkoax, se mer på ritningen.  Det finns Svenska leverantörer av dessa kärnor numera. Jag satte några blå pluttar som bildar liten fyrkantig avslutning i ändarna på rören för att få antenntråden att snällt ligga kvar när den lindas upp på röret.

Vill DU ha en sådan antenn på annan frekvens är denna kalkylator bra att ha.

Om SM5MEK

Amateur Radio operator. Devoted to QRP and CW both portable and home.
Det här inlägget postades i antenner, Blogg, byggen, QRP, Senaste Nytt och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.