Choklad och hälsa.         Recept från Eurosweet.         Recept ICA         Raw kakao

Theobroma Cacao, det vetenskapliga namnet betyder faktiskt just gudarnas föda, och det var vad kakaoKakao - frukt och bönor - som blir choklad kallades för hos Aztekerna. Faktum är att ordet choklad härstammar från aztekernas och mayaindianernas ord chocolatl. Även ordet kakao har sitt ursprung i aztekernas språk, då ordet på nahuatl heter cacahuatl. På maya heter kakao kakaw.

Sexton av de tjugo främsta chokladkonsumerande länderna per capita är europeiska. Chokladkonsumtion är säsongsberoende och människor tenderar att konsumera mer choklad under vintern. Priserna för choklad har nästan fördubblats sedan 2006, på grund av missväxt och ökad konsumtion, särskilt mörk choklad, vilken kräver mer kakao. Choklad framställs av kakaopulver, kakaosmör och ibland andra oljeprodukter.

Kakaoträdet har sitt ursprung i tropiska Syd- och Centralamerika, numera odlas kakao i ett bälte runt ekvatorn. Trädet fick sitt artnamn Theobróma cacáo av Carl von Linné.

Criollo anses vara den bästa bönan. Den växer bland annat i Venezuela, Equador, Västindien och på Mada­gaskar. Det är en ytterst känslig sort, svår att odla och bara cirka 2 procent av världsproduktionen kom­mer från den bönan.

Forastrern är en annan, betyd­ligt robustare böna. Mer än 90 procent av världspro­duktionen kommer från den.

Trinitario är en hybrid, en kombination mellan Criollo och Forastrero.

Varje träd producerar 3-4 kilo bönor om året, och skördas i regel två gånger per år. All frukt skärs ned för hand. Bönorna jäses, torkas, rostas och mals till kakaomassa. Ur massan pressas minst hälften av fettet för att kakaopulver ska kunna framställas. Det bortpressade fettet blir kakaosmör. Till choklad blandas kakaomassa, socker och kakaosmör för att sedan valsas. Det viktigaste steget för att utveckla god cho­klad är konchning (knådning). Riktigt god choklad konchas i flera dagar. Sedan genomförs temperering, från 50 grader till önskad konsistens.

Kakao användes på mayafolkets och aztekernas tid ( 600 f kr) som valuta. Christopher Columbus försökte på 1500-talet introducera chokladen vid det spanska hovet, men hovet tyckte att det var en smaklös soppa.

I slutet av 1600-talet gjorde chokladen sitt intåg i Sverige. De schweiziska bröderna Cloetta grundade en fabrik i Malmö 1872. Marabou startade sin verk­samhet i Sundbyberg 1916.
Choklad är bra för hjärta och kärl – och kanske till och med för tän­derna. Claude Kollin, barnkirurgen som också kallas Chokladdoktorn, rekommenderar 30-40 gram per dag.
Jag föredrar och rekommenderar varmt chokladkakor med en procenthalt över 70%, gärna utan tillsatt socker.

Vit choklad.

Vit choklad är en variant av mjölkchoklad där endast fettet frånkakaobönan har använts, men inte själva kakaomassan.  Resultatet är en nästan vit choklad med mycket smak av vanilj och mjölk, men med mindre kakaosmak.

Inom EU existerar särskilda regler för varor som saluförs under försäljningsnamnet och det bestämmer bland annat innehållet som hur mycket kakaosmör det måste finnas för att kallas vit choklad. Vit choklad är mycket värmekänslig och ska helst inte smältas. Vit choklad påstås vara den mest lyxigaste chokladen som finns och är därför en dyr choklad.