Dipol med traps för 80 och 40 meter.

Jag har nu börjat på en dipol att användas vid SMSS trafik med både 80 och 40 meters banden . Den delas av med traps. Antennen byggs för QRP trafik, men enligt teknisk spec. för koaxen ska den klara 100 W. Jag kommer att använda DXW174, en kabel DX-Wire är ensamma om. Den har lägre dämpning på låga band, (160 – 10 m) än vad en reguljär RG174 har. Även priset är riktigt hyfsat, 0,50 € per meter. Trapsen gör jag med denna kabel. Vill du göra denna antenn med annan koax får du hämta programmet för detta här. I vänster spalt hittar du Downloads, klicka på CoaxTrap.zip och ladda ner.

Som synes har jag inte angett måttet på den yttre linan än, det får jag prova mig fram till då jag inte känner till den förkortningsfaktor spolen har.

Dipol80-40m

Så här kopplar man traps av koaxialkabel: SampleTrap

Principshemat blir då så här:

traps.2

Ett tack till Tony Field (VE6YP) för det eminenta trap design programmet.

 

Om SM5MEK

Amateur Radio operator. Devoted to QRP and CW both portable and home.
Det här inlägget postades i antenner, byggen, QRPp, Qso, Senaste Nytt, SMSS, SOTA, WWFF och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.