All vår början bliver svår.

Min AnyTone AT-D878 UV plus

Jomenvisst är det så att all vår början bliver svår. Det man inte kan är alltid svårt. Att köra repeatrar analogt sitter i blodet, vaffö är det inte lika enkelt på digitala system ? Har nu suttit 2 dagar och haft qso på analoga repeatrar men det första på digitalt mode blev avbrutet, lost in space.
PÅ `Sweden link` är det lite ”tjatter” som jag använt  för att få mottagningen ok. Tydligen dyker min info upp hos de andra när jag trycker PTT, men talet vill inte vara med ännu.

Det kanske slutar med att jag även skaffar en hotspot kontaktpunkt för att få bästa utnyttjande av systemet. Men även fältmässig trafik ska ju funka på lokal repeater. Så det är bara ”på´n igen” han rör på sig. Rätt vad det är hittar man kommat som sitter fel, eller vad det kan vara.
Jag fick en timmes support av Kamrat Johan SA5BJY som även är husse till en repeater på både DMR och VHF ana. Det gav lite skjuts framåt, bl.a. vilka repeatrar som är brukbara här. Totalt 4 inkl. DRM.
Jag ligger på talgrupp [regional  SM5 TG 2405 ] samt TG (Sweden link. ) 2416. Anrop SM5MEK, code 2400639 Tydligen körs TG 2416 även över TG 2405.

Plötsligt kom en röd figur upp i överkanten av displayen, hmmm.. det är tydligen GPS-en som kommit igång, se där. Nu har jag exakt tid från den. Men inomhus slocknar den till grått.
Åsså får jag inte tyst på högtalaren när jag har anslutit Bluetooth öronsnäckan med mic. Det funkade i går ? OOoojaaa nu precis fick jag en idé och visst, gick in på Bluetooth menyerna och lång ner där fanns ett val med radions mic och hörsnäckan som ljudkälla. När jag nu stänger av hörsnäckan slås högtalaren på.

Här har jag hämtat användar koden: Radioid.net Du går ner till Generator i vänster meny och aktiverar den. Det är bara att följa frågorna och instruktionerna så går det bra. Ha en inskannad fil av din licens klar först.  de frågar troligen efter den.

Programplugg eller CPS,en hittar du för denna radio AnyTone D878 UV+ på swedmr FB sida. Denna uppdateras då och då så titta i början på deras FB sida för nyaste uppdatering.
Din leverantör bör även ha denna tillgänglig.

SWEDMR har även en hemsida som ger mycket info till nybörjaren. Det finns även en uppsjö av videofilmer mest på utrikiska men även Svenska i ämnet.

 

 

 

Om SM5MEK

Amateur Radio operator. Devoted to QRP and CW both portable and home.
Det här inlägget postades i DMR, Okategoriserade, övrigt, QRP, Riggar, Senaste Nytt och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.