En vertikal 3 bandsantenn för 20, 30, 40 meter med avstämda jordplan.

Denna vertikals fördelar är att det inte behövs någon bra jord, det går lika bra med surmark som berghäll. Verkar väl intressant för t.ex. SOTA jägare. Man behöver inte gå ut i hällregnet eller myggmolnet och byta band.

Den består av 2 traps för varje ben, inalles 6st. Alla tre benen byggs som kopior av radiatorn.

Detta är en av de sex spolarna monterad på jordplanet som skall hänga 0,5 till 1m över mark.

Du kan välja koax i trapsen efter vilken effekt du kör, för qrp och upp till 100w går det bra med RG174 kabel. För högre effekter är RG58 lämplig, den kan bli lite ljummen vid effekter upp mot 800 – 1000w.

Här är måtten på linorna:
Från mitt till första spolen, 496 cm.
Spole 1 till spole 2, 94 cm.
Spole 2 till ändfäste, 128 cm.

Mitt första bygge av denna antenn blev lyckat direkt, jag använde RG58 och FK 1,5. Koaxkontakt av typen BNC. Välj din favorit här.

Spole 1, den nedre består av 5 varv på 50mm spolstomme, spollängden är 2,5 cm. Kabel längd är 91 cm.

Spole 2, den övre består av 6,6 varv på 50 mm spolstomme, spol längd är 3,3 cm och kabel längden är 118 cm.
Spolarna är tätlindade. Löd alla anslutningar prova antennen. När du är nöjd, fixera med smältlim även på trådarna i spolstommen då deras lägen kan påverka resonansen.

Den här antennen kan med fördel monteras på en glasfibermast, dx-wire har en billig mast på 10m som skulle passa utmärkt. Den kan naturligtvis även hängas i ett lämpligt träd. Obs att jordplanet inte skall ligga på mark, gärna en meter upp. Denna antenn är även lämplig på villa tomtem då man slipper jordlinor som åker in i gräsklipparen. Lägg jordplanen längs med staketet och radiatorn i en lång humlöestör eller klätter ros. Snacka om osynlig. Dessutom kvarterets högsta klätterros eller humlestör. 🙂

Läs mer: https://sm5mek.webnode.se/news/vertikal-3-bands-gp-20-30-och-40-m-avstamda-jordplan-/