En hemsida av Jan-Erik Östlund

Fläsklägg med rotmos.

En riktig klassiker. Hur enkel som helst att göra. Köp dig en kålrot stor nog för 4 portioner mos, du kan fylla ut den med lite potatis och ev. en morot. Skär dem i bitar och koka tills de är mosiga, kålrot och morot kan gå ca 20 minuter längre än potatisen. När bitarna är mjuka mosas de och sedan lägger du till en klick smör samt lite mjölk eller av kokspadet från läggen. Ta lite i taget medans du vispar ihop moset så den blir slät och fortfarande har en viss konsistens, så den inte flyter ut. Använd inte stavmixer, då blir moset blött och löst.

Så var det läggen, ca 2 Kg kan bli bra. Skär ner en morötter i fyra längder vardera och lägg på botten av beredningskärlet. Dela två gula lökar i fyra delar och lägg på sidorna. Nu kan du lägga på läggen och därefter lite kryddor efter smak, jag använder ca 5 hela korn av kryddpeppar och vitpeppar samt spetsar på med svartpeppar, och 3 lagerblad, som sagt, efter egen smak. Låt det nu koka upp. Om du använder en vanlig gryta ska du vakta på att det kan bildas mycket skum i början, det ska tas bort, med hålslev. Skummet är äggviteämnen från köttet, du kan slippa skummet om du först låter vattnet koka upp, lägg i grönsakerna och sedan läggen, därefter kryddorna. Då sluts porerna i läggen mycket snabbare och äggviteämnena slipper inte ut i samma mängd. Med en slökokare behöver du inte vakta. Tillsätt nu ett par nypor torkad timjan eller en knippa färsk. Lägg gärna kryddorna i en stor tekula så blir det lätt att ta bort sedan.
Låt det hela koka täckt av vatten tills benen släpper lätt, ca 2,5-3 timmar. Låt det hela svalna och ta sedan bort benen samt eventuellt svålen. Med slökokare kan den gå över dagen ca. 5-7 timmar hög beroende på din kokare och storleken på läggen.
Svålen kan man göra sylta av med en del av spadet som kokat läggen. Låt sedan spadet kokas ner lite mer, ungefär en timma på medelvärme. Nu har du helt gratis en perfekt buljong till kommande soppor, t.ex. ärtsoppan.

Garnera med lite hackad persilja och servera med någon god senap till.

Här en länk till Per Morbergs förslag på denna rätt

 

© 2024 SM5MEK — Drivs med WordPress

Tema av Anders NorenUpp ↑