En hemsida av Jan-Erik Östlund

Frikadeller med tomatsås och Pasta.

Frikadeller med tomatsås och Pasta.

Frikadeller, det är helt enkelt kokta köttbullar, som man med fördel kan koka i sin egen tomatsås. Jag brukar göra dem små och låta dem koka en bra stund. Här kan man krydda efter egen smak, jag har timjan och en nypa socker samt en röd lök och en klyfta vitlök i såsen. I färsen av nöt eller fläsk, eller varför inte blandfärs kan man smaksätta med riven citron eller apelsinskal. Chiliflakes ger en kraftig krydda som inte går av för hackor. Även här är timjan eller Mejram gott till.

Tomatsås
1 rödlök
1-3 vitlöksklyftor
2 msk olja
1/2 hackad paprika
1 burk krossade tomater (ca 400-500g)
1 tsk strösocker
5 dl kalv buljong (1 tärning)
1 rejäl matsked tomatpuré

Gör så här: Finhacka den skalade löken på svag värme i oljan i en rymlig kastrull ca. 3 minuter. Finhacka paprikan och rör ner den, låt fräsa någon minut, häll därefter i tomatkross, socker, buljong och tomatpuré. Låt det koka ihop på svag värme i ca 10 minuter. Smaka av med salt och peppar.

Frikadeller

0,5 dl mjölk
2 msk ströbröd
1 dl riven kryddig ost
2 rejäla nypor timjan (1/2 kruka)
ca 0,5 Kg färs
1 tsk mineralsalt
1-2 krm svartpeppar
1 ägg

Gör så här: Blanda mjölk och ströbröd och låt det stå några minuter för att svälla. Skölj apelsin/citron och riv skalet samt osten. Hacka ev. färsk timjan, spar lite till garnering.
Blanda färsen med ströbrödsblandningen, salt, peppar, skal, ost, timjan och ägg.
Rulla färsen till små köttbullar. Lägg dem i den varma tomatsåsen och låt koka på svag till medelvärme minst 10, gärna 20 minuter. Skaka kastrullen då och då.

Koka nu pastan.
Vänd ner såsen med frikadeller i pastan och toppa ev. med timjan.

Servera. Bon apetit.

_______________________________________________________

© 2024 SM5MEK — Drivs med WordPress

Tema av Anders NorenUpp ↑