En hemsida av Jan-Erik Östlund

Gravad strömming. Julmat. Festmat

Gravad strömming med pepparrot och persilja.

En klassiker som alltid passar, förberedas dagen innan och blandas ihop på morgonen inför den stora middagen.
För 4 portioner behövas detta.

  • 600 g strömmingsfilé
  • 0,5 liter vatten
  • 1 dl ättiksprit 12%
  • 1 msk. salt

Dra bort skinnet från filéerna på strömmingen, lägg i en bunke. Blanda vatten, ättika och salt och se till att saltet löses helt, häll över strömmingen. Låt filéerna ligga i lagen i kyl över natten

Sås.

  • 1,5 dl majonnäs
  • 1,5 dl creme fraiche eller tjock yoghurt
  • 0,5 msk ljus frans senap (Dijon)
  • 0,5 dl hackad persilja
  • 2 msk nyriven pepparrot
  • Malen vitpeppar efter smak
  • 1 tsk worchestershire sås
  • 1 nypa socker
  • ev. lite salt efter smak.

Hacka persiljan och riv pepparroten och lägg i en skål. Tillsätt övriga ingredienserna samt rör om och smaka av.
Ta upp filéerna ur lagen och låt dem rinna av ordentligt. Dela ev. filéerna i 2-3 bitar. Blanda försiktigt ner dem i såsen.
Låt strömmingen dra i kylen till nästa dag.

Bon apetit.

© 2024 SM5MEK — Drivs med WordPress

Tema av Anders NorenUpp ↑