Gravad strömming
Gravad strömming med pepparrot och persilja.
En klassiker som alltid passar, förberedas dagen innan och blandas ihop på morgonen inför den stora middagen.
För 4 portioner behövas detta.
- 600 g strömmingsfilé
- 0,5 liter vatten
- 1 dl ättiksprit 12%
- 1 msk. salt
Dra bort skinnet från filéerna på strömmingen, lägg i en bunke. Blanda vatten, ättika och salt och se till att saltet löses helt, häll över strömmingen. Låt filéerna ligga i lagen i kyl över natten
Sås.
- 1,5 dl majonnäs
- 1,5 dl creme fraiche eller tjock yoghurt
- 0,5 msk ljus frans senap (Dijon)
- 0,5 dl hackad persilja
- 2 msk nyriven pepparrot
- Malen vitpeppar efter smak
- 1 tsk worchestershire sås
- 1 nypa socker
- ev. lite salt efter smak.
Hacka persiljan och riv pepparroten och lägg i en skål. Tillsätt övriga ingredienserna samt rör om och smaka av.
Ta upp filéerna ur lagen och låt dem rinna av ordentligt. Dela ev. filéerna i 2-3 bitar. Blanda försiktigt ner dem i såsen.
Låt strömmingen dra i kylen till nästa dag.
Bon apetit.
Här skriver du en kommentar