En hemsida av Jan-Erik Östlund

Janssons frestelse 👌👍

Till jul och midsommar krÀvas Janssons frestelse.
Den Àr enkel att göra, bara nÄgra fÄ ingredienser.

Ingerdienser.

  • 3 normalstora potatisar
  • 1 burk ansjovis av en god sort.
  • 2 gula lökar
  • 3 dl grĂ€dde
  • 2-3 msk ströbröd
  • Salt och peppar.

Strimla potatisen fint, skiva och grovhacka de tunna skivorna, hÀll av spadet frÄn ansjovisburken i en skÄl, spara.
HÀll i grÀdden i en kastrull med den strimlade potatisen och ansjovisspadet samt en tsk salt. LÄt koka upp och koka ca 5 minuter under omröring. Smaka av, se upp med saltet dÄ Àven ansjovisen Àr salt. NÄgra stÀnk peppar kan ge en fin rondör till smaken.
Bryn den strimlade löken sÄ den blir ljusbrun, ta av frÄn vÀrmen.
LÀgg ett lager potatiskok i botten pÄ en form, dÀrefter ett tunt lager lök och ett glest lager med ansjovis. DÀrefter ett nytt lager potatis, lök och ansjovis. Toppa med potatiskoket och lök som finns kvar. DÀrefter pÄ med ströbrödet, jag anvÀnde en liten sil för att slippa ev. klumpar.
GrĂ€dda mitt i ugnen, ca 200 – 225 grader C. i 30 – 40 minuter. Kolla pĂ„ slutet. I en större form blir tillagningstiden lĂ€ngre, 50 minuter pĂ„ 225 grader kan vara ett ledvĂ€rde.
LĂ„t svalna lite innan den serveras.

Det hÀr Àr en liten sats, för det stora kalaset kan du dubbla till den stora formen.

© 2023 SM5MEK — Drivs med WordPress

Tema av Anders NorenUpp ↑