En hemsida av Jan-Erik Östlund

Kåldolmar.

Kåldolmen kom till Sverige från Turkiet med de Svenska soldater som lyckades ta sig tillbaka efter Karl XII,s härjningar därnere.

Den består av ….just det, vitkål och köttfärsblandning och lite kryddor. Det går utmärkt att frysa dem, så gör en stor sats på en gång. Man skulle kunna kalla detta för en järpe med vitkålsrock.

  • 1 Vitkålshuvud
  • 1Kg blandfärs
  • 2-3 dl kokt ris eller risgrynsgröt
  • 2 gula lökar
  • 3 msk smör
  • 4-5 msk ljus sirap
  • 4-5 msk konc. kalvfond, eller oxfond
  • 4-5 msk mörk Maizena majs stärkelse
  • 2-3 ägg
  • Salt och andra kryddor efter smak.

Koka riset och bryn löken lätt. Låt svalna.
Ta fram den största grytan eller större och lägg i vitkålshuvudet samt fyll så det täcker med vatten, låt koka upp och sjuda några minuter. Nu kan du lätt ta av vitkålsbladen utan att de spricker. Ta av ca 30 – 40 blad, kyl varje blad i kallvatten så kokningen avstannar. Skär ner den grova rotnerven på bladet så det blir plant och tunt. Spara minst en liter av kålspadet
Blanda ihop köttfärsen med det kokta riset och lök samt äggen. Krydda, gör ett litet stekprov så du får en uppskattning av smaken.
Ta nu ungefär en matsked av köttfärsblandningen och lägg det vid rotsidan på bladet. rulla ett varv, vik in sidorna och rulla in resten, lägg dolmen på en långpanna som är smörad. Fortsätt så tills färsen är slut. Strimla över sirap samt ev. en matsked smält smör Nu behöver du inget mer kål, du har väl redan tagit upp kålhuvudet som är kvar och kylt ner det ordentligt. Resterna kan man använda till kålpudding eller surkål eller en kålsallad.

Kör nu långpannan i nedre delen av ugnen ca. 45 minuter på 200 grader C. Häll på kålspad blandat med ox eller kalvfond efter halva tiden.
Sila av stekskyn när dolmarna nästan är klara (5min)  Koka upp skyn i en kastrull och red med Maizena redning.
Detta recept kan lätt halveras för en normal middag.

Vanlig kokt potatis och lingonsylt till detta, eller strimlad vitkål med rårörda lingon.

© 2024 SM5MEK — Drivs med WordPress

Tema av Anders NorenUpp ↑