En hemsida av Jan-Erik Östlund

Kasslergratäng med ostsås och ris.

Kassler är ibland riktigt billigt och enkelt att tillreda, den är ju egentligen färdig redan.

Så här gjorde jag: Koka ris först, 4 dl torrt ris och en liter vatten. Jag kokade det i min multi cooker. Därefter hackar du ner två rensade paprikor och 1 gul lök, gärna stor. Stek på paprika och lök blankt i smör. Blanda paprika lök röran med det nykokta riset.
ägg blandningen i en smord ugnsform, lite mer på kanterna.

Därefter gör du ostsåsen.
Smält smöret i en kastrull och vispa ner mjölet, späd med mjölk under omröring. Låt sedan såsen puttra några minuter under omröring så mjölet får svälla färdigt. Smaka av med salt och peppar. Ta av kastrullen från värmen, tillsätt den lagrade osten och äggulan, rör ner alltihop noga.

Nu ska du skiva kasslern, jag tog en hel bit på 0,9 Kg. Skiva tomaterna. Fördela hälften av såsen över risbädden med grönsakerna i ugnsformen. Fördela kasslerskivorna och tomatskivorna över hela blandningen och resterande mängd sås över kasslerskivorna med tomaterna.

Nu ska det gratineras. strö över osten. Gratinera i nedre delen av ugnen i 20 – 25 minuter.
Strö över örtkryddor och servera med sallad, surkål eller annat gott.

Ingredienser:

  • 2 röda paprikor
  • 1 stor gul lök eller 2 små.
  • 3 msk smör
  • 4-6 port. kokt ris.
  • 800 – 900 gram kassler
  • 3 – 4 stora tomater

OSTSÅS

  • 2 – 3 msk. smör
  • ca 2 – 3 msk vetemjöl
  • 3 – 4 dl standardmjölk
  • 2 dl riven lagrad ost.
  • 1 äggula

Gratinering

  • 1 – 1,5 dl lagrad ost riven.
  • Valfria hackade örter.
  • Temperatur 225 grader i 20 – 25 minuter i ugnens nederdel.

Blir riktigt bra som matlåda då alla ingredienser tål att frysas och värmas igen.

© 2024 SM5MEK — Drivs med WordPress

Tema av Anders NorenUpp ↑