En hemsida av Jan-Erik Östlund

Kebabsås,Aioli, stark (Toum)

En vit aioli utan ägg. Kommer från Libanon och kallas där Toum.

Ta tre hela vitlökar och skala dem. Se här hur du gör det snabbt. 1-2 matskedar citronjuice samt en neutral flytande olja. (Rapsolja). Det går åt ca. 3-4 dl, kanske mer. Filmen visar hela tillvägagångssättet.
Lägg de skalade vitlöksklyftorna i en matberedare och puréa dem. Tillsätt en matsked citronjuice blanda runt lite och strila sedan sakta ner den neutrala matoljan i vitlökspurén. Tillsätt ytterligare en matsked citronjuice och fortsätt köra blandaren med olja sakta strilandes ner. Kör tills du får en konsistens du gillar, för en riktigt tjock går det åt ca 15 minuter.
Det som händer är att citronjuicen och oljan emulgeras till en tjock konsistens, det måste alltså vara en vätska med som reagerar med oljan och citron ger en bra bakgrund till vitlöken som starkt dominerar. Kanske prova med pepparrot till grillkvällen som smakgivare istället för vitlök. Riv pepparroten först.

Innehåll:

  • 3 vitlökar
  • 1-2 msk citronjuice
  • 3-4 dl neutral matolja, kanske mer.

Den här blir riktigt stark av vitlök av någon anledning. Tänker du dig ut på något socialt så är det inte den lämpligaste såsen då vitlöksdoften kan få omgivningen att rygga tillbaka ordentligt.

© 2024 SM5MEK — Drivs med WordPress

Tema av Anders NorenUpp ↑