En hemsida av Jan-Erik Östlund

KIMCHI

Kimchin eller syrad salladskål a la Koreanska köket.

Den består av den så populära Kina kålen, även kallad salladskål. Till detta ansluter man lite andra godsaker som morot som innehåller socker, lite rätttika som ger en ton av rädisa samt lök och ingefära. Kryddat med Koreanska chilliflakes eller vad du har i den vägen, tänk på att den Koreanska inte är så stark så du kanske måste späda med hälften paprika. Får du inte fram vassle så kan du lägga till lite mer salt (1 msk ungefär). Vill du få fram en lite festligare kimchi kan du lägga till något hekto räkor, blir godare än det låter.

Ingredienser

  • 1 huvud kinakål – botten bortskuren och skuret i bitar, ~1Kg
  • 2,5 dl rivna morötter
  • 1 dl riven rättika (kan uteslutas)
  • 1 bunt hackad salladslök – typ 4-6 st (eller en bit purjo, ca 1dm, eller efter egen smak)
  • 1 msk riven färsk ingefära
  • 1 msk obehandlat, jodfritt, havssalt
  • 4 msk vassle – recept här
  • 2 msk koreanska chiliflakes – går bra med vanliga men styrkan kan behöva regleras
  • 3 pressade vitlöksklyftor
  • 1 msk fisksås
  • 1 msk strösocker
  • Tättslutande glasburk som rymmer minst 1 liter – gärna 2 för att minimera överpysningsrisken!

Hacka kålen i bitar eller strimlor, riv morot, ingefära och rättika, hacka löken, pressa eller finriv vitlöken. Tillsätt övriga ingredienser. Lägg alltsammans i ett tåligt kärl, jag har en liten plasthink (6-8 l) Rör om ordentligt och ställ hinken på ett stadigt underlag. Nu börjar jobbet, du kan antingen krama hela röran med händerna tills safterna pressas ut, använd köks handskar. Eller använda en stor stöt att stöta med i hinken, ta i lite så det händer något, på samma sätt stöter jag vitkålen när jag gör surkål. Det ska bli riktigt blött och slaskigt i hinken. Jag använder en brödkavel utan handtag, då når jag ner ordentligt i hinken och kan lägga på lite kraft i slaget.
När detta är klart skall alltihop förpassas ner i en glasburk med lock med vätska och allt. Det får stå framme med locket på i tre dagar, då kan du provsmaka. Sedan blir det kylförvaring om något blir kvar. KAN FÖRVARAS I MÅNADER.

OBS Receptet är ett recept jag blandat från flera på nätet, alltså inte helt mitt eget.

SANYO DIGITAL CAMERA

Kimchi till vänster, surkål med morot till höger.

© 2024 SM5MEK — Drivs med WordPress

Tema av Anders NorenUpp ↑