Klar med vertikalen ?

Ja, det kan man undra, jag tror nog att det är så. Båda spolarna funkar på denna antenn, bra med en reservspole.
Den går från 80 meter till 2 meter genom olika kopplingar. För 80 till 20 meter använder jag ett bottenrör ca 70 cm långt och den justerbara spolen samt ett teleskopspröt antingen 1,7 eller 3 meter fullt utdragen. från 17 meter till tio meter använder jag bottenröret och teleskopspröt 3 meter. (har inte provat 1,7 meters sprötet än) Intrimningen får göras med teleskopsprötet. för 6 m , 4 m (kommande band) och 2 m använder jag bara 3 m teleskopspröt, även 1,7 meters sprötet borde kunna användas.
Som jordplan har jag sytt ihop två stammar med trådar för vardera bandet utom 6 – 2 meter som får använda vad som finns. Som fästpunkt mot moder jord har jag ett gammalt kamerastativ lite ombyggt med M 10 bult lexanplastskiva och några muttrar. I plastskivan sitter en M8 bult som fäste för antennen. Den stod bra trots att det blåste en del vid provet.
För att montera teleskopsprötet till bottenröret var jag tvungen att göra en skarvmuff, M 8 mutter i ena änden  och UNF 3/8″ mutter i andra änden med en kopparrörs stump på 2-3 cm mellan. Lödde det hela med en gaslåga.
Jag lyckades i går få rapport från RBN stationen SK3W på 80 m bandet med 1 W mitt på dagen. Inga höga siffror, men mottagaren detekterade mig, däremot var det dött på övriga band. Det är väl bara att vänta på solens nycker så kondsen blir goda igen.

DX de SK3W: 3559.6 SM5MEK CW 3 dB CQ  14wpm 2015-09-09 12:00:02

Bilder kommer, se även bilder i tidigare inlägg.

Om SM5MEK

Amateur Radio operator. Devoted to QRP and CW both portable and home.
Det här inlägget postades i antenner, byggen, QRP, QRPp och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.