En hemsida av Jan-Erik Östlund

Koka ägg med sous vide.

.
Den här gången använder jag en vanlig stor gryta på ca. 8 liter. Mindre mängd vatten att värma upp. Jag värmer vattnet till 72 grader och ställer cirkulatorn på 13 minuter. När vattnet nått sin temperatur lägger jag i äggen med en slev, cirkulatorn böjar själv räkna ner tiden. Nej, det behövs ingen vacuumpåse, ägget kokas i sin egen förpackning. När det har gått 13 minuter piper det lite svagt från maskinen.
.

Jag tar upp äggen förutom två som ska blir referens. Jag öppnar ägget med ett lätt hugg med kniven och däri finns en lite dallrig vita som smakar… ägg. Synes mig en märklig sak, nämligen att gulan var fastare än vitan? Ja, jag hade löst ägg, eller pocherat ägg som mål. Högre temp och längre tid ger fastare ägg. De kvarvarande två äggen fick ligga ett par minuter till men var precis likadant som det jag provade först. Längre tid gör inte så stor skillnad alltså utan det är i så fall temperaturen som avgör fastheten. Se mer om det på Kitchenlab.s sida om sous vide och tider.

Sådär, nu återstår bara en rejäl uppröjning efter alla experiment de senaste dagarna.

© 2024 SM5MEK — Drivs med WordPress

Tema av Anders NorenUpp ↑