Koktider för tryckkokning.

Det finns inga exakta tider för tryckkokning, det är avhängigt varans storlek, seghet mm. Du får pröva dig fram, ta till koktiden i underkant, blir det för rått lägg då till ytterligare koktid. Dessutom kan en större gryta få upp lite högre tryck vilket ger kortare koktid.

Gryn och spannmål

  • Bovete (1dl bovete och 2 dl vatten) 6-8 min
  • Dinkel hel se ovan 10 min
  • Kamutvete se ovan 20-22
  • Korngryn 1 dl korn till 4 dl vatten 15
  • Råris 1 dl råris 2 dl vatten 20

Potatis

  • Potatis medelstora 10-12
  • Potatis färsk 5-8
  • Sötpotatis tärningar 1 cm 2-3

Rotfrukter

  • Kålrot tärningar 1 cm 7-10
  • Morot hel medelstor 8 – 10
  • Morot tärningar 1 cm 2-3
  • Palsternacka tärningar 1cm 4-5
  • Rotselleri skivor 1 cm 5-7
  • Rödbetor stora 20-30
  • Rödbetor små 10-15
  • Pumpa skivor 5 cm 4-6
  • Svartrötter 4-5

Grönsaker

  • Aubergine skivor 1/2 2-3
  • Blomkål buketter 2-3
  • Broccoli buketter 2-3
  • Brysselkål 4
  • Frysta blandade grönsaker 1-3
  • Fänkål 5-7
  • Kål, klyftor, röd, grön, vit 3-4
  • Kronärtskockor stora 28-30
  • Kronärtskocka bottnar 4-5
  • Sparris 1-2
  • Spenat, färsk 1
  • Squash, skivor 1/2 cm 2

Lök

  • Gul lök hel 2-3
  • Purjolök 2-4

Baljväxter torra

  • Bruna bönor 45-55
  • Gula ärter 45-50
  • Kikärter 15-20
  • Kidneybönor, svarta bönor, black eye
    m. fl. 20-30
  • Linser gröna 12-15

Baljväxter blötlagda

  • Gula ärter 20-22, jag kör 30 min.
  • Bruna bönor 20-22, samma som ovan.
  • Kikärter 15-20 min.
  • Kidneybönor, svarta bönor, black eye
    m.fl. 13-15 min.
  • Linser gröna 3-5 min.
  • Vita bönor små 30-35 min.

Baljväxter färska

  • Brytbönor 2-3
  • Skärbönor 2-3
  • Sockerärter 1-2

Kött

  • Dillkött, kalv eller lamm 20-30
  • Skinka/Kg 20-25
  • Griskött i bitar 5-10
  • Grisfot ~60 min.
  • Fläsklägg 35-40
  • Kalops 10-20
  • Kalvstek 20-35
  • lammstek, benfri 20-25
  • lammgryta 12-20
  • Nötbringa, hel eller rullad 45-60
  • Nötstek 20-25
  • Nöt, köttgryta, kuber 3 cm 15-20
  • Nöt, oxsvans 40-45
  • Pepparrotskött, mindre bitar 10-17
  • Sjömansbiff 15-20
  • Lever och Njure NEJ, blir för torrt i tryckkokare.

Kyckling

  • Kyckling hel 8 min / Kg eller ~15 min för 1,5 Kg
  • Kycklingklubba 5-8
  • Kycklingfilé 8-10
  • Höna 30-35

Satsa hellre på hela köttstycken än på grytbitar som kan komma från olika styckningsdelar och ha olika långa koktider.
Viktigast av allt är att du blir vän med din tryckkokare och själv listar ut hur lång koktid du behöver. Tänk även på att koktiden räknas från den punkt du har fått upp trycket och det börjar pysa från ventilen. Det kan pusta och frusta lite lätt innan låskulan kommit i läge, om sådan finnes.

Lämna aldrig en tryckkokare obevakad under kokning, DU måste ha koll på ev. övertryck och begränsa detta med sänkning av värme alternativt tillfälligt ta av kokaren från plattan så trycket sänks. HÅLL VENTILERNA RENA !