En hemsida av Jan-Erik Östlund

Köttbullar med kikärtor

Köttbullar med kikärtor

Jag ville slippa ströbrödet och samtidigt dryga ut köttfärsen. Med kikärtor kan man göra helt vegetabiliskt (falafel) men om man blandar köttfärs med 1,5 – 2 dl malda kikärtor får man en riktigt god och saftig mix av färs och kikärtor.

Mängdangivelserna nedan är ungefärliga då råvarorna kan ha olika egen fuktighet / torrhet. Prova dig fram med att tillsätta vätskan lite i taget.

  • 500 gram blandfärs.
  • 1,5 – 2 dl malda kikärtor. (Blötlagda över natten, minst 12 timmar).
  • 1/2 gul lök finhackad/riven.
  • 1- 2 dl matgrädde eller visp.
  • 1 ägg.
  • 1 tsk salt ~
  • 2 krm. nymalen vitpeppar.
  • 1/2 tsk. brun farin eller socker.
  • Favoritkryddan, jag väljer Kofta Masala efter smak.
  • smör eller margarin till stekning.
  • Buljongtärning köttbuljong.
  • Kinesisk Soya till såsen.
  • 0,5 l vatten ungefär till såsen.

Ta 1,5 dl torra kikärtor och blötlägg dem 12 timmar. De ska inte kokas före. Mal dem flera gånger i köttkvarn med minsta hålskivediametern. Eller kör dem hårt i en blender till ett fint pulver eller pasta, kornen ska vara som ströbrödet.
Fördela färsklumpen i en stor bunke. Tillsätt kikärtorna. Tillsätt äggen och grädden samt kryddning och lök.
Rör samman allt, gärna med en hushållsmaskin försedd med visp. Blir färsblandningen för tjock tillsätt lite mjölk. Jag gör färsen så den blir ”blöt” men håller ihop.
Låt det hela stå och dra till sig en stund, ca 30 min. Under tiden kan du värma upp stekpannan och göra en liten provbit så du kan få fram smaken och ev. fylla på med kryddor om det skulle behövas.

När allt är nöjbart, gör köttbullarna i önskad storlek och bryn på dem ordentligt i stekpannan så de håller formen.
Gör nu en fin enkel sås av stekfettet som är kvar, lite vetemjöl som redning och ca. 0,5 l vatten och en buljongtärning oxbuljong. Krydda med lite soya efter smak eller annan lämplig kryddning. En klick Fransk senap kanske ? Till slut några msk grädde och toppa det med en msk gelé av rönnbär, röda vinbär, eller svarta vinbär. Det gör såsen lämplig för såväl slott som koja. (Brunsås)

När såsen är färdigmixad och har fått en fin lite tjock konsistens lägger du i köttbullarna och låter dem sjuda på låg värme under lock ca. 20 – 30 minuter. (Läge 2 på en 6 gradig skala) Rör om försiktigt då och då.

dessa tål väl att frysas med eller utan såsen.
Säger bara Bon Appetit.

© 2024 SM5MEK — Drivs med WordPress

Tema av Anders NorenUpp ↑