En hemsida av Jan-Erik Östlund

Köttfärslimpa.

Här gjorde jag en köttfärslimpa, med antydan till kålpudding.

Tag ett kilo köttfärs och blanda i två ägg och 3 msk ströbröd, samt 4 -5 msk tomatpuré. Krydda med 2 nypor (tsk) timjan och 2 tsk salt, gärna bergssalt. 1 riven vitlöksklyfta, den kan skippas om du inte gillar vitlök.
Rör ihop denna massa till en stor avlång klump och pensla den med denna fina glaze:
0,5 dl ketchup, 1 msk farinsocker eller rörsocker, 2 tsk Worcestershire sås och 2 tsk soya.
Till detta tog jag ca 400g vitkål, 2 – 3 morötter, 5 potatisar och 2 dl vatten med 1 köttbuljong tärning och en matsked sirap (ljus). Blir limpan för smulig, tillsätt en halv deciliter vatten.

Köttfärsen
1Kg köttfärs.
3 msk ströbröd.
4-5 msk tomatpuré.
2 ägg.
2 tsk bergssalt.
2 tsk timjan.
1 vitlöks klyfta.
(0,5 dl vtn)
Glaze
0,5 dl ketchup.
0,5 msk farinsocker eller rörsocker.
2 tsk Worcestershire sås.
2 tsk soya.
Grönsaker.
400 g vitkål.
2-3 morötter
5 potatisar
2 dl vatten.
1 köttbuljongtärning.
1 msk ca sirap. (ljus)
Ev. en röd chili eller efter smak.

Vid tillredningen börja med grönsakerna, skiva och finfördela kålen i bitar som läggs i botten, häll över vatten, sirap och soya  samt smula ner buljongtärningen.
Lägg köttfärslimpan över kålen och fyll på med potatis och morötter på sidorna.

Jag kokade detta i en slowcoocker på låg i 8-9 timmar, men den går lika bra att köra på låg temperatur i gryta på spisen eller i ugnen. Kolla att potatisen blir mjuk och att köttet får minst 70 grader i kärnan. Själv körde jag till 80 grader, det blev riktigt gott, Jag lade till en röd chilifrukt som jag delat på längden. Det gav mig lite mer smak, men inte så het som chili kan bli. Den gav mig verkligen smaken av en fin kålpudding. Som tillbehör lingonsylt eller råriven vitkål/morot med lingon. Snabbinlagd gurka  gav en fin syra som bryter fint mot det lite söta kålröran. Någon sås behövs inte, det blir tillräckligt i anrättningen.

Kanske skulle lite äpple göra sig i denna anrättning.

© 2024 SM5MEK — Drivs med WordPress

Tema av Anders NorenUpp ↑