En hemsida av Jan-Erik Östlund

Lammstek

Då var lamm billigt, lammstek med ben blev valet denna gång.

Tina upp steken över natten i kylskåpet, ta fram på morgonen och skölj av och torka steken. gnid in  oljan samt vitlök och kryddor, var inte snål med kryddorna. På ena sidan av steken finns svål och fettsida, skär rutor i detta, ca 2×2 cm så stannar kryddor och den finrivna vitlöken kvar bättre och fettet rinner ur och bildar underlag till en god sås.
Låt steken ligga någon timma eller ett par så kryddorna får möjlighet att tränga in ordentligt. Sätt in en kött termometer i tjockaste delen av steken. Lägg steken i en slow cooker med purjolök och morötter ev. en bit palsternacka samt ungefär 4 dl vatten och en buljongtärning. Har du provat Kung Markattas Umamibuljong? Gör det, riktigt god. Kör på low eller high tills temperaturen i köttbitens kärna är 70 grader.
Ta ur köttet och lägg på avsvalning. Häll av spadet genom en sil och använd till en god svampsås.

Innehåll.

  • 1,5 – 2 Kg lammstek med ben
  • 2 dm purjo
  • 2 stora morötter grovt skurna
  • 4 dl vatten
  • 1 buljongtärning (Kung Markattas Umami) eller grönsaksbuljong.
  • 2msk ca Kofta Masala
  • 2 msk grillkrydda
  • 2-3 vitlöksklyftor
  • Salt o peppar för avsmakning.
  • 1-2 msk olivolja eller neutral matolja.
  • Ett par kvistar färsk timjan eller mejram.

Till svampsåsen hade jag 1 msk smör, 1,5 msk mjöl, kokspadet, 2 dl grädde (matgrädde) ca 10 champinjoner och 2 tsk med kantarellpulver. Låt såsen koka upp på svag värme och rör om hela tiden. Blir den för tunn kan du använda lite maizena utspädd i mjölk. Smaksätt efter eget tycke, timjan kan bli bra här.

Aaahh, mon dieu perfecto. Bon Apetit.

© 2024 SM5MEK — Drivs med WordPress

Tema av Anders NorenUpp ↑