En hemsida av Jan-Erik Östlund

Långsamt kokt kyckling.

Jättekyckling i pottan.

Jag fick tag på en billig kyckling på 1,5 Kg och tyckte den skulle passa i slökokaren. Tog fram stekpannan och brynte hela pippin med 1 msk smör, så den fick en stekyta. Lade 2 morötter och en grovt delad lök samt 2 klyftor vitlök i botten på grytan, 0,5 l vatten och en hönsbuljongtärning samt stekskyn.. Den brynta fågeln ”rubbade” jag med Tandoorikrydda och rökt paprika samt lite svartpeppar, salt finns i buljongen. Sänkte ner kackelrackan i badet och startade på hög. Använde termometer som sade att det var klart efter ~ 3,5 timmar, ( och det var det)
Lyfter upp pippin och silar av kokspadet som nu är mustigt kryddigt. Av detta blir det en sås i currystil.
Så här gjorde jag såsen: sila av kokvätskan och spara en halvliter. Smält 2 msk smör i en gryta, blanda i 2 msk mjöl vispa ihop det. Häll sakta i kokspadet till en simmig röra, lägg till en halv dl vispgrädde. Fortsätt vispa, Krydda med 1 tsk svartpeppar och curry efter egen smak och sort, börja med 2 matskedar, prova sedan tills du fått den smak du vill ha på såsen.

Till detta lite sommar grönsaker och kokt ris. Det blev över förväntan, 5 portioner med jättesmarrig kyckling som hade en smak av stekt kyckling fast den gått i slökokare. Tacka bryningen för det. (Malliard effekten.) Nu ligger fyra portioner i frysen och en i maggen. 🙂

1 stor kyckling
1 stor gul lök
2 normala morötter
2 vitlöksklyftor
1 hönsbuljongs tärning
2 msk Tandoorikrydda
2 krm svartpeppar (1+1 )
2 msk rökt paprika
3 msk smör ( 1+2 )
0,5 l vatten

© 2024 SM5MEK — Drivs med WordPress

Tema av Anders NorenUpp ↑