En hemsida av Jan-Erik Östlund

Lax rimmad. 👌

Inget julrim nu, bara rimmad lax. VÀldigt nÀra slÀkt med gravad lax, ta bara bort dill och vitpeppar sÄ blir det rimmad lax istÀllet för gravad.
Gör sĂ„ hĂ€r: Kolla att alla smĂ„ben i laxen Ă€r borttagna. Rör ihop salt och socker 50 – 50. Gnid in laxen rikligt med salt sockerblandningen. LĂ„t den nu ligga nĂ„gon timme i rumstemperatur. LĂ€gg sedan in fisken vĂ€l förpackad i kylen, LĂ„t ligga i tre dagar. VĂ€nd den tvĂ„ gĂ„nger per dag. FĂ€rdig för frosseri. Kan nu frysas i vĂ€ntan pĂ„ ett festligt tillfĂ€lle.

Det förekommer andra recept med mer eller mindre mÀngd av socker, men din inlÀggning fÄr lÀngst hÄllbarhet med 50/50 socker/salt. AnvÀnder du bara salt blir det spickelax, alltsÄ insaltad lax precis som salt sill. detta förekommer lite i dag, det görs mest rimmad lax.

Till en laxsida (ca 1,5 Kg ) gÄr det Ät
0,75 dl salt
0,75 dl socker

 

Ska du skiva den för ett större sÀllskap kan du skiva den halvfrusen i tunna skivor.

© 2023 SM5MEK — Drivs med WordPress

Tema av Anders NorenUpp ↑