Lax rimmad. đ
Inget julrim nu, bara rimmad lax. VÀldigt nÀra slÀkt med gravad lax, ta bara bort dill och vitpeppar sÄ blir det rimmad lax istÀllet för gravad.
Gör sĂ„ hĂ€r: Kolla att alla smĂ„ben i laxen Ă€r borttagna. Rör ihop salt och socker 50 â 50. Gnid in laxen rikligt med salt sockerblandningen. LĂ„t den nu ligga nĂ„gon timme i rumstemperatur. LĂ€gg sedan in fisken vĂ€l förpackad i kylen, LĂ„t ligga i tre dagar. VĂ€nd den tvĂ„ gĂ„nger per dag. FĂ€rdig för frosseri. Kan nu frysas i vĂ€ntan pĂ„ ett festligt tillfĂ€lle.
Det förekommer andra recept med mer eller mindre mÀngd av socker, men din inlÀggning fÄr lÀngst hÄllbarhet med 50/50 socker/salt. AnvÀnder du bara salt blir det spickelax, alltsÄ insaltad lax precis som salt sill. detta förekommer lite i dag, det görs mest rimmad lax.
Till en laxsida (ca 1,5 Kg ) gÄr det Ät
0,75 dl salt
0,75 dl socker
Ska du skiva den för ett större sÀllskap kan du skiva den halvfrusen i tunna skivor.
-
Rimmad laxstjÀrt -
skinnsidan
HĂ€r skriver du en kommentar