En hemsida av Jan-Erik Östlund

Levergryta

Var på det stora varuhuset och köpte lite godis till julen som t.ex. grisfötter och ribs. Även de obligatoriska korvarna åkte med. Åsså ett paket ungnötslever.

Putsa levern från dess hinnor, de blir bara sega. Dela levern i grytbitar och lägg dem i kallvatten medans du slår på en gryta, gärna gjutjärnsgryta, smält ner en matsked smör och bryn en normalstor hackad gul lök. Skiva en eller två morötter tunt och låt dem gå med i lökröran. Häll nu av levern i en sil eller durkslag så det mesta blodiga vatten försvinner och skölj under rinnande vatten. Häll ner leverbitarna i grytan och rör om, ofta tills de är brynta.
Tillsätt 2,5 – 3 dl grädde och ca två matskedar syltlök samt en matsked kapris. (kan uteslutas) Krydda nu med salt och peppar efter egen smak, prova dig fram. På slutet tillsättes 2 msk Maizena majsmjöl.
Låt det hela puttra på med svag värme tills leverbitarna är genomkokta men inte mer, får de gå för länge blir de sega och lite hårda. Prova efter totalt 10 minuter. Kan ätas med ris eller potatis och grönsaker.

1 Kg          ungnötslever
1 msk       smör
1 st            gul lök
1-2            morötter
2 msk       syltlök
1 msk       kapris (kan uteslutas)
2,5 – 3 dl grädde
2 msk      Maizena
kryddor efter smak, salt och peppar.

2,5 dl  ris
5 dl      vatten
2 krm salt.

© 2024 SM5MEK — Drivs med WordPress

Tema av Anders NorenUpp ↑