En hemsida av Jan-Erik Östlund

Lingonsaft

Det här är ett gammalt standardrecept på lingonsaft / dricka.

  • 2 L lingon
  • 1 L vatten
  • 3 dl strösocker per liter vatten (ej syltsocker)

Koka lingon i vattnet ca 5 minuter, skumma av några gånger.
Mosa bären lätt med en slev så saften kommer ur lättare.
Häll upp bärmassan i en silställning, låt självrinna ca 20 minuter

Andra kokningen, eftersaft.

  • resterna från första koket.
  • 1 L vatten.
  • 3 dl socker per liter.

Koka avkoket i det nya vattnet en gång till i 5 minuter. Denna saft blir inte lika kraftig i smaken och innehåller inte lika mycket pektin, därför bör den konsumeras först. Jag tillsatte 0,5 L råa lingon för att höja pektinhalten och blandade med första koket.

Mät upp socker beroende på mängd vätska och häll i kastrullen. Häll tillbaka vätskan. Koka ca. 5 minuter, skumma av väl.
Häll upp på väl rengjorda och steriliserade flaskor. Förvaras svalt. Kan konserveras med Atamon.

© 2024 SM5MEK — Drivs med WordPress

Tema av Anders NorenUpp ↑