Lingonsaft
Det här är ett gammalt standardrecept på lingonsaft / dricka.
- 2 L lingon
- 1 L vatten
- 3 dl strösocker per liter vatten (ej syltsocker)
Koka lingon i vattnet ca 5 minuter, skumma av några gånger.
Mosa bären lätt med en slev så saften kommer ur lättare.
Häll upp bärmassan i en silställning, låt självrinna ca 20 minuter
Andra kokningen, eftersaft.
- resterna från första koket.
- 1 L vatten.
- 3 dl socker per liter.
Koka avkoket i det nya vattnet en gång till i 5 minuter. Denna saft blir inte lika kraftig i smaken och innehåller inte lika mycket pektin, därför bör den konsumeras först. Jag tillsatte 0,5 L råa lingon för att höja pektinhalten och blandade med första koket.
Mät upp socker beroende på mängd vätska och häll i kastrullen. Häll tillbaka vätskan. Koka ca. 5 minuter, skumma av väl.
Häll upp på väl rengjorda och steriliserade flaskor. Förvaras svalt. Kan konserveras med Atamon.
Här skriver du en kommentar