En hemsida av Jan-Erik Östlund

Lite starkare enkel julsenap.

Nu närmar sig julen och senapen till skinka och korvar får inte bli för mjäkig. Styr själv vilken styrka den ska ha. Jag tycker jag lyckades bra att få lite styrka och fyllighet i denna.

Innehåll

  • 35 gram gula senapsfrön
  • 35 gram bruna senapsfrön
  • 4-5 st. kryddnejlikor
  • 2 dl vatten
  • 0,5 dl rapsolja
  • 1 msk senapspulver som Colmans
  • 2 msk socker
    (Socker och honung kan nog bytas ut mot Hermesetas sötningsmedel, för diabetes typ 2. Samma mängd 1:1)
  • 2 msk honung
  • 1 tsk ättikssprit 12 %
  • 1 tsk Cayenne pulver, blir det inte starkt nog, ta 2 tsk.

Krossa senapsfröna och kryddnejlikan tillsammans. Jag krossar i en enklare kaffekvarn med vingar som slår sönder fröna. Koka upp detta i vattnet och låt sjuda sakta i 5 minuter, rör om ofta. lägg nu i rapsolja, Colmans senapspulver, socker, honung, och kayenne pulver samt ättikspriten.
Blanda alltsammans med en mixerstav eller rör om kraftigt.
Låt senapen stå och kallna i burken. Förvaras i kyla så håller den flera månader. Bara ett problem, den räcker inte så länge. Kan mycket väl tänka mig denna till grillat.

Denna senapsbas kan göras om till det där speciella tillfället då smaken ska dra åt ett visst håll, tillsätt exempelvis vitlök finhackad, ingefära, apelsin, stjärnanis mm. Det är bara att experimentera i proteinlabbet.

© 2024 SM5MEK — Drivs med WordPress

Tema av Anders NorenUpp ↑