En hemsida av Jan-Erik Östlund

Lussebullar, saffransbröd.

Lussebullar, saffransbröd.

Lussebullar eller saffransbröd. Ett enkelt recept av den efterlängtade bullen till Lucia.

Ingredienser:

  • 900 g vetemjöl
  • 200 g smör
  • 5 dl mjölk
  • 50 g jäst
  • 1 g saffran = två påsar.
  • 1 tsk salt
  • 2 dl strösocker
  • 1 ägg för pensling
  • Russin till garnering.

Lägg en näve russin i blöt, torra russin blir ännu torrare efter gräddning.
Smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjölken och värm till 37 grader (fingervarmt). Smula ner jästen i en degbunke och lös upp den med degvätskan, häll i all degvätska.
Stöt saffran med 2 tsk av sockret i en mortel och rör ner i degvätskan.
Tillsätt övriga ingredienser men spar en dl av mjölet till utbakningen.
Arbeta degen smidig, ca 5 minuter med maskin, tio minuter för hand. Tillsätt mer mjöl om den blir kladdig, den ska vara lite klibbig, det ger ett godare bröd.
Täck degen med en bakduk och låt jäsa till dubbel storlek i ca 40 – 60 minuter.
Knåda degen smidig på mjölat bakbord/bänk, dela den sedan i ca 40 bitar, jag fick ut 38 bitar. Ugnstemperatur 250 grader i max 8 minuter, ha koll efter 5 minuter.
Forma bitarna till en lång orm som du snurrar till en lussekatt. Gör samma med alla bitarna och dekorera med russin. Pensla med uppvispat ägg. Låt bröden jäsa 30 minuter ~.
Grädda i 8 minuter vid ca 250 grader C.

© 2024 SM5MEK — Drivs med WordPress

Tema av Anders NorenUpp ↑