Hälsan och kaffet.       Malning av kaffe.         Beredning av kaffe.

 

Info från kitchenaid.se

Ska jag välja en kaffekvarn med knivar eller malskivor?

Women grinding coffee beans in red Artisan grinder

Kvarnar med knivar använder roterande knivblad för att hacka bönorna. Även om de är ok för grundläggande användning kan du inte kontrollera malningsstorleken och bönorna mals ojämnt. Knivarna kan till och med värma upp bönorna så att de börjar förlora oljor och smak.

Det är därför kaffeexperter rekommenderar en kaffekvarn med malskivor. De fungerar annorlunda och mal istället bönorna mellan två malskivor. Malningen blir jämn, och du kan välja den storlek som passar bäst för kaffet du brygger. Det är mycket bättre.

Så här väljer du rätt malning

Att få till rätt malning beror på vilken typ av kaffe du vill göra. Här är en ungefärlig guide till hur det fungerar:
• Grovmalet – ser ut som grov, spräckt peppar och passar en cold brew-kaffebryggare
• Mellangrov malning – som storleken på havssalt, perfekt för franskpress- eller perkolatorkaffe
• Mellanmalet – den vanligaste malningen, perfekt för filterkaffemaskiner
• Finmalet – som konsistensen hos mald kanel, bäst för espressomaskiner.

Vikten av precisionsmalning

Är precision verkligen så viktigt? Ja. När kaffe bryggs frigörs alla fantastiska smaker och essentiella ämnen från det malda kaffet när det kommer i kontakt med varmt vatten. Det kallas extraktion. Malningsstorleken avgör hur snabbt den här processen kan ske. Processens hastighet påverkar i sin tur smaken, aromen, konsistensen och slutresultatet … så den måste matcha din valda bryggmetod perfekt.

Därför behöver olika bryggmetoder olika bryggtider

Det är ren vetenskap. Grövre malda bönor släpper igenom vattnet snabbt och har mindre yta att extrahera smaker ur. Det innebär att vattnet behöver längre tid för att få fram det goda. En fin malning är tätare packad och har en större yta, och behöver därmed kortare tid i kontakt med vattnet.

Det är därför bryggmetoder med en kort bryggtid, som espresso, behöver en fin malning – och längre bryggning, som franskpress, behöver en grövre. Experimentera för att hitta din favorit.

Upptäck de olika typerna av kaffe >

Mala för bästa smak

Smakar kaffet bittert eller svagt? Om malningsstorleken är för fin för bryggmetoden får du en överextraherad bryggning som smakar bittert. Om malningsstorleken är för stor smakar kaffet svagt. Kaffepausen är för viktig för att låta det hända!

Med 70 malningsstorlekar att välja mellan ger vår kaffekvarn dig den precision du behöver. Och den ser inte bara bra ut vid sidan av espressomaskinen – de kan samarbeta, så att du kan mala direkt i portafiltret och få det allra färskaste kaffet.

Tack för den informationen.

Hario Coffee Mill, Keramik, Skerton | Kaffekvarn | Bagaren Och Kocken

Så finns det andra kvarnar som SVT  skulle ha sagt… Varför inte en handdragen om du inte dricker mycket kaffe. Jag har själv skaffat en Skerton+ med keramiska kvarnskivor. Steglös inställning av malningsstorlek. (Bäst i flera tester) Burken rymmer 100g malet kaffe. Extra lock till burken medföljer så man kan använda burken som förvaring av det malda kaffet.
Fabrikat Hario Co Ltd. (Japan) Den var lätt att lära sig hantera och montera, kan rekommenderas. Köpt via Amazon. Engelsk begripning.(2023)

OK, jag fick ett tips på en ännu bättre ”handjagare” att mala kaffebönor med.Manual coffee grinder
Det blev den dyraste jag köpt till kaffelabbet, runt 1000:- för denna lilla tingest.
1Zpresso Q2 heter den. Jag hittade den på Amazon.se Modellens exakta namn
är FGQ2T7-2306. Koniskt kvarnverk i stål, jomän, fint ska de va, ingen keramik här.
Den maler med en pitch på 0.75 mm. med 30 olika lägen.
Hela kvarnen i metall vilket ger vikten 425 gram. Medföljer förvaringspåse och en
fin pensel att borsta rent med.
jag har provat den och blev positivt överraskad att den var så mycket lättare att hålla
och snabbare än Hario kvarnen. Den ryms i kolven på en AeroPress vilket gör den
till en bra del av en fältmässig kaffeförsörjnig trots sin vikt.

 

Wilfa kaffekvarn CG110S (silver)

Som stor elektrisk kvarn valde jag en enkel och billig men absolut, med kvarnskivor, inte knivar. Det är en Wilfa  CG110S. Silvermodellen kostade bara några hundringar. Den maler kanske espressokaffe lite dåligt (grovt) men jag har ingen espresso, kör med Moka bryggare, där verkar det funka bra.

Har DU tänkt på din personliga beredskap ? Vad gör du om strömmen går ? Ta fram gasol eller spritkök och använd din french press bryggare, kanske du har Aeropressen klar att använda, mal bönorna i den handdrivna kvarnen. En Mokabryggare kan du värma över ett värmeljus tex. Tar bara lite längre tid. Pour over funkar även det i alla lägen, allt tar bara lite längre tid när bekvämligheterna sinar.

Kaffebärets anatomi