En hemsida av Jan-Erik Östlund

Mat hem

Pesto en god smaksättare.

Ja pesto har använts långliga tider i söder men nu alltmer invaderat oss som så mycket annat. Jag har provat att göra denna smaksättare och fina tillbehör med mina egna grödor.
Nöjder jag är, och prisvärt det vara.
Se mer på denna sida: Pesto recepttips.

Färdigmixad ljusgrön Pesto i mixerskålen.

Lite info om peppar

Lite info om peppar som jag använder ibland. Chilisorterna lämpade för odling inomhus. Sidan kan ses i PDF. Ladda gärna ner för personligt bruk.

Sous videns historia och ny hjälpreda.

Sous videns historia är faktiskt ganska kort. Det är en modern uppfinning som tillskrivs Franska köket. Sous videns historia kan du läsa på #svensktkött, deras hemsida handlar om kött, vilket kanske inte är så förvånande med tanke på namnet.
Det går även att hitta deras direktlänk på min sida om Sous vide. Välkommen.

 

 

Ny hjälpreda

Jag har skaffat mig en ny hjälpreda i köket. Den gamla hackaren började bli gisten och matningen på ena kniven gick av då jag skulle hacka torkad tomatpuré, Hacka INTE torkad tomatpuré med maskinen, det är för tungt.
Det blev en Kitchen aid 0,85 liters hackare/matberedare. Inte den billigaste men bäst i flera tester. (Säljs nu på flera siter för mycket lägre priser än Kitchen Aid anger.) Spinner som en katt, högljudd sådan. Den har 2 hastigheter och är lätthanterlig. Jag har just torkat och hackat pulveriserat svamp. Ja det blev verkligen ett fint pulver av det. 600 gram svamp förvandlat till drygt 2 dl svamp pulver. Koka broccolin lätt och torka i mattork. Hacka den sedan och förvara i lufttät förpackning länge. Så kan du göra med de flesta grönsaker, kött och fisk samt fågel för att sedan mixa ihop din egen friluftsmat

kitchen Aid MINIMATBEREDARE 5KFC3516

Vad kan den ?

Den kan göra så mycket mer, använder den nästan dagligen. Så snabbt och enkelt att köra ihop en emulgeringssås, t.ex. en kall bea eller vitlökssås. (Aioli). Det är en oumbärlig hjälp när man ska bereda sin fjällmat eller mat för längre turer där vikt och hållbarhet är viktigt. En köttgryta som man snabbt mixar ner lite för att sedan torka i en mattork blir en bra middag på fjället i sommar. Koka grönsaker, eller åtminstone förvälla dem och torka samt hacka ner till pulver. Lök, broccoli, kålrot. blomkål, potatis – ja det finns nästan inga gränser för vad man kan göra med en mattork och hackare.
Jag kan rekommendera ett besök hos Eric Tornblads hemsida för mycket mer info om matberedning och torkning. Lite finns även på min sida om torkning av mat, se på menyn högst upp.
Eric Tornblad har även skrivit flera läsvärda böcker i ämnena friluftsmat och torkning.

min mattork med lök på gång.

Det finns inga ekonomiska avtal eller andra överenskommelser med de företag och personer som här har nämnts.

Torka rotsaker.

Så här torkar jag rotsaker som kålrot potatis med mera. Skala roten och skiva den tunt. Sätt på en gryta med vatten som ska koka upp. Lägg i rotsaksskivorna i det kokande vattnet och låt koka 4 – 5 minuter. Ta upp dem med hålslev och lägg den i en skål och spola igenom med kallvatten för att stoppa kokningen. Låt vattnet rinna av en stund, lägg sedan skivorna på torkgallret så de ej överlappar varandra. Ställ torken på 50 grader C. och en tid på 6 – 7 timmar beroende på hur tjocka skivor du gjort. Ett mått på 5 mm kan vara bra att ha som max tjocklek. Jag använder en mandolin men du kan även låta en köksmaskin med skivare göra jobbet. Väljer du att strimla/riva rotsaken räcker en minut som koktid, samt att torkningen förkortas med någon timme.
Du känner när de är klara, då går det att bryta av den tjockaste skivan av potatis eller smula det rivna. Kålroten är mycket seg, blir inte hård, klipp i småbitar till grytor mm. Lägg nu skivorna/rivet i en öppen skål och låt svalna i luften. Mer kan du läsa i boken Torka Mat, av Eric Tornblad utgivare Calazo förlag.

Vid användning lägger jag först produkterna i blöt en kvart för att sedan koka det i minst tio minuter. Kött tar längst tid. Vill du ha en lite simmig konsistens på grytan kan du ta potatismjöl i lite kallvatten och vispa ihop, häll det sedan i grytan på slutet. Krydda efter behag.

Som vanligt, ingen ekonomisk vinning från här nämnda företag eller produkter. De nämns av ren info och intresse.

 

© 2023 SM5MEK — Drivs med WordPress

Tema av Anders NorenUpp ↑