Mer antennprov.

I går, den 14/8 2015 gjorde vi mer prov av antenner. Den här gången åkte min qrp ändmatade windom upp tillsammans med en ändmatad tråd med 9:1 balun. De kom nästan 90 grader från varandra så vi fick beräkna hörbarheten efter det.

Windom antennen vann, dock inte med så stor marginal. Det var ett förväntat resultat, då windomen har en mycket större yta att visa upp. Dessutom är den bra avstämd för de band vi provade. Den ändmatade tråden på 17,7 m (58 fot) som är i obalans på alla frekvenser och har dels 9:1 balunen och en tuner att bråka med, det tar krafter. Har man möjlighet så är den ca 39 meter långa windom antennen att föredra. men den 17,7 meter långa tråden kan vara ett gott alternativ vid platsbrist. Vikten på windom är 405g och tråden 230g, båda med vindor.

Den ändmatade på 17,7 meter är helt ny för mig, fick den klar för några dagar sedan. Den är uppbyggd på DL 1000 tråd och en okänd ferritkärna. Den har ett buntband modell grövre som bärare i anslutningsändan där även balunen är monterad samt dragavlastning för 50 ohm matarledning (RG350)

 

Om SM5MEK

Amateur Radio operator. Devoted to QRP and CW both portable and home.
Det här inlägget postades i antenner, byggen, QRP, Senaste Nytt och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.