Många tycker att potatisgratäng är svårt. Icke, det blir inte svårare än man gör det, så här gör jag denna delikata potatisrätt.

Jag tar rå potatis (fast) som skivas tunt med en osthyvel, detta universalredskap, skala om du vill. Den gula löken skivar jag tunt med en kniv och vitlöken krossar och hackar jag, du kan även riva den. Som ost väljer jag någon med lite smak, en lagrad. Den ska rivas eller köp färdigriven i liten påse. Grädden hälls på när alla ingredienser är klara.Du kan antingen använda vispgrädde men det går att få den lite magrare med matgrädde, 15 %. Eventuellt kan det behövas en matsked majsmjöl för att få röran lite fastare med den magrare grädden.

Lägg alltihopa i en salig röra i en kastrull med tjock botten så bränns det inte fast så lätt i botten. Låt det hela puttra på svag värme i 30 – 40 minuter, rör om ofta, särskilt i början. Tillsätt de kryddor du vill ha. Salt och peppar med vitpeppar kan rekommenderas.

När potatisen mjuknat är det dags att lägga över röran i en ugnsfast form och strö över osten samt ev. ströbröd på slutet. Låt detta gå i ca 15 – 20 minuter i ugnen på 200-220 grader. Håll koll på om det ser bränt ut, sänk då värmen. Det ska bubbla om gratängen, då är den klar.

Ingredienser.

  • Potatis ca 700 g
  • Gul lök 2 st medelstora.
  • 3-4 vitlöksklyftor, efter smak.
  • Grädde ca 0,5 L
  • Peppar, efter smak
  • Salt, efter smak. Mer än du tror.
  • Riven ost lagrad.
  • Ev. lite ströbröd.

Mängderna i detta recept är ungefär, du kan experimentera med mer eller mindre av detaljerna. Du kan hoppa över kokningen i gryta och lägga allt direkt varvat i form med potatis, lök, potatis samt däremellan kryddor och vitlök, så häller man grädden över och kryddar ett sista varv.Därefter den rivna osten.

Tyvärr hinner jag aldrig ta någon bild för den blir uppäten innan jag hittar kameran. Den är försvinnande god.

HEM