Bläck och tuschpennor, för skrift och skiss.
Jag har en tid lekt lite med bläckpennor främst, men även tusch har stänkts runt lite.
Det är kul att få till en bild med bläck, det finns ju så många olika bläckpennor från någon tia till tusenlappen och mer. De billigaste, kulspetspennorna har jag lämnat därhän nu. Istället har jag provat stiftpennor och reservoarpennor. Just nu kan man få till en reservoarpenna för några tior. Till dessa finns så kallade adaptrar som är en enhet som agerar påfyllningsbar patron. De kostar mellan 30 och 80 kronor ca.
Här har jag nu en Lamy Safari (150 – 250 Sek.) med fin spets och adapter. En stabil och bra penna som är enkel att ”tanka” med bläck från flaska med tillhörande adapter. Här ser du den pennan, översta bilden visar den klar för skrift och den nedre visar den i transportläge. Observera det lilla nivåfönstret som visar hur mycket bläck som finns kvar. Den rymmer 8 ml bläck såväl i patroner som adapter.

TWSBI GO genomskinligt hus så man ser skönhetens mekanik.
Till vänster en fin kines, TWSBI GO, fjäderladdnings mekanik i reservoarpennan. En renodlad reservoar utan möjlighet till påfyllda patroner. Laddas från flaska med en fjädermekanism som alstrar ett vacuum som suger in bläcket. Snabbt och effektivt. Jag valde denna helt genomskinliga för att se dess mekanism, modellen finns i flera färger.
Här en genomgång av denna penna på U-tube. Här visas hur den kan demonteras för rengöring. Goulet pen company.
Det finns många andra sorter som är bra, man kan även köpa sig stålstift löst att sätta på de skaft som finns att köpa.
Ett billigt och bra märke är Platinum preppy. Du kan hitta den för några tior, sedan behöver den kompletteras med antingen engångs bläckpatron eller konverter som är återfyllningsbar som med en vanlig reservoarpenna. En (620) Review: Platinum Preppy fountain pen – YouTube
Tre av Japanska Platinum preppy Konverter Z27 till Lamy Konverter till Platinum.
reservoarpennor. Safari
Här ett vanligt skaft från Cretacolor. Det har en lättmanövrerad spärr
som håller fast stiftet ordentligt men ändå är lätt att byta stift om man behöver.
Eller.. vaffö inte göra ett eget system med stålstift som alternativ.
Jag har tagit vasstrå från sjön och skurit till en spets intill en led på strået och sedan skurit upp en liten skåra som ska leda bläcket.(Det har visat sig att skåran inte är nödvändig, samt att blompinne i bambu kan vara ett bra alternativ.)
Här kan du även skära till lite trubbigare och montera in ett stålstift av önskad storlek. Du får då en dip penna med personlig stil.
Med stålstift kan man få mycket fina linjer, håll stiftet upp och ner (på rygg) så blir linjen smalare.
Nedan ser du en svärm bilder från min vasspenna, i ena änden är det vasstrået som är spets, i den andra sitter ett stålstift. Jag ska prova med ett litet hål ovanför spetsänden för att få en bläckreservoar.
Får du inte stålstiftet att fästa i leden på strået kan du naturligtvis lägga i en liten klick lim, antingen epoxy eller CA-lim.
Vart tog tuschet vägen ? Jomen visst, byt ut bläckflaskan mot tuschflaska med önskad färg, gör dig en penna för varje färg, bred spets ger breda linjer och smal spets smala linjer. Borde ju funka för skrift och teckning.
Frågor och kommentarer kan du skicka i kommentarsfältet.
30 juli 2023 kl. 10:57
Här skriver du en kommentar