Jag har gjort mig ett staffli för min oljemålning främst, men det går att använda till alla medier. Den fästes på ett stadigt kamerastativ och blir därmed lätt att vika ihop och transportera. Den kan ta pannåer och ramade dukar med en maxhöjd på ca. 58 cm, bredd obegränsad. Du avgör själv hur högt den ska klara vid tillverkningen och jag kör med max 50×40 cm dukar.

Tavellist 15×20 cm.

Materialet är furulister, furulister för tavelramar inköpt hos Zinkvit samt några små spillbitar och en gänginsats för kamerastativets skruv.. samt några vagnsbultar, här M6x30, planbrickor och vingmuttrar till dessa. Jag hade fyra träskruvar (montageskruv) med breda tunna skallar som passade utmärkt till fäste för pannåer och dukramar.

Jag tog två ramlister av lämplig längd, räkna med att plussa på ca 15 cm för infästningarna i ändarna. Lägg listerna parallellt med 6,5 cm mellanrum, måtta in en träbit som du kan limma fast i ändarna så listerna förbinds med varandra. De båda horisontala armarna för pannåinfästningen gör du av furulist 8x 20 mm ca. 25 –  30 cm lång. Förborra två hål för skruvarna som ska hålla tavlan i varje arm. mitt i armen skall en vagnsbult 6×30 mm monteras med en bricka och vingmutter på baksidan av den vertikala delen. Dessutom behövs en lite grövre kloss mellan dessa armar för infästningen mot kamerastativet. Även denna förses med vagnsbult och vingmutter med bricka för att kunna justeras för största bekvämlighet. I denna kloss ska även gänginsatsen monteras. (1/4 tum) Jag köper sådana insatser hos välsorterade fotohandlare.

Jaa… mer var det inte. Olja och lacka efter eget behag. Den här kan lätt vikas ihop och tas med i ryggsäck eller resväska, väger inte mycket. Vill du komma undan billigare, ta då en list på 15×20 mm istället för ramlisten, går säkert lika bra.

 

Min utrustning för oljemålning, jag använder modern vattenbaserad oljefärg (Artisan) Lådan är såklart hemmagjord.

Övre horisontella armen av staffliet

Duk på 50×40 cm monterad på staffliet.

Själva träkonstruktionen av staffliet.