Fältdagen vid Fläktankojan 19 Apr. 2015

Så kom då dagen, äntligen. Det var en skön och sval morgon, jag blev överraskande hämtad av en medlem vid busshållplatsen hemma. Det var bra, då slapp jag en busstur på en timme, nu tog det drygt 10 minuter med bil.
Det samlades några förväntansfulla vid klubblokalen före utsatt tid. Kl 10 började det skramla i bildörrarna så det var bara att lasta och åka med. 🙂 .
Snart framme vid parkeringen och pålastad påbörjade vi den 900 meter långa turen. Vid framkomsten var fältet lite utspritt men alla (4) fann lämplig plats. Deltagare utan radio sattes i arbete med att starta grillelden. Efter långt velande mellan mina antenner valde jag det enklaste alternativet, en ändmatad tråd på 12,5 meters längd, ingen motvikt förutom skärmen i koaxen från balunen. (9:1). Den andra stationen var SA5BVE Hans som hade lånat min ändmatade windom antenn i full storlek. Det gick fint även för honom att få upp den förutom ett kontakthaveri, men “någon” hade med sig reservgrejer. 🙂

IMG_0125

Hans körde mest SMFF qso,n då vi satt i ett reservat själva (1479). Jag blandade konfekten och körde en del SMFF och även några Europeiska stationer som även de fick sig en dos SMFF. Det roligaste qso,t var när Rhoyne SM5NVF/P hördes som en stark andeviskning, hand körde med minsta möjliga effekt, qrpp 200 mW från Hebytrakten. (SMFF 1595 och 5493). Jag hade hoppats på någon W station, men jag kunde inte höra något från W. Däremot Italien, Ukraina, Tyskland och några  Svenska stationer.

Vi hade det bra vi här vid myrkanten, myggorna larvade sig fortfarande i myrens vatten, en liten vattensalamander paddlade sig undan våra skuggor och en ensam gräsand (drake) plaskade runt i klarvattnet. Åsså alla stimmande människor med människovalpar som kom och gjorde oss sällskap, området är ju populärt.

Min utrustnng var en FT817ND med LiIon batteri på 28 A. Som antenn hade jag en ändmatad antenn på 12,5 meters längd, anpassad med en balun på 9:1. Jag hade även del av min hembyggda Buddipole, eller Buddistick, men den ändmatade var så mycket enklare att hålla på med. 7 qso,n kanske inte låter så mycket, men så vill man kremera lite korv och fika, snacka med de övriga i gruppen och besökare.

Hans SA5BVE hade även han en FT817ND matandes en ändmatad windom antenn i full size. Hans körde mest SMFF stationer.

IMG_0145

IMG_0123

IMG_0133

IMG_0131