Prov av PM utrustning.

PM står för pedestrian mobile, alltså ”till fots”. Nuvarande provade utrustningen är använd förut. Den består av en IC703 med tillhörande ryggsäck och delningskit samt en vertikal sprötantenn som mest består av en gles spole och ett litet teleskopiskt spröt i toppen. Största möjliga batteri är ett 12A blygel batteri. CW nyckeln är up – dwn knapparna på mikrofonen. Jord är två kablar 2,5 meter långa som ansluts till radions jordskruv och får släpa efter när man går.
Med denna utrustning hände följande:

SE90IARU fastnade i mitt lilla nät i dag. Men det var inte helt enkelt med det tryck de hade från omvärlden. Jag ropade 10 – 15 minuter men fick inte något svar. Jag stängde då av min filmkamera och flyttade den så jag inte skulle springa omkull stativet, ja jag använder stativ ibland. PLÖTSLIGT, va är det mig han ropar på? Jovisst det var SM5MEK som blev anropad av SE90IARU, tackar för det. Undrar vem det är som kör den stationen i dag?
När filmen är redigerad dyker den nog upp här. Konstigt, det var väldigt lugnt på banden, men just här hörde jag stationer från hela Europa och en del andra som kallade på SE90IARU. Någon var riktigt svag och hade aurora knarr på signalen. Kanske inte så konstigt trots allt, på prognos sidan ser jag nu att det mesta är rödmarkerat vilket betyder dåliga konditioner.

Jag har mördat, en mygga, årets första har kommit mig för nära. (hehehe)

Nästa gång jag provar denna konstellation ska jag nog använda outback antennen.