Mjölksyrad brysselkål.
Brysselkålen rensar jag som vanligt genom att skära bort rotstocken och ta bort de yttersta bladen som ofta kan vara smutsiga. Därefter delar jag den en gång så vätskan kommet åt innandömet på det lilla kålhuvudet.
Sedan tar jag en lämplig burk och sätter den på vågen och nollar vågen. Nu fyller jag på kålen och vatten tills burken är fylld. Notera vikten, multiplicera det talet med 0,015 så får du fram saltmängden i gram. Häll nu av vattnet i en bunke eller annan burk och tillsätt saltet som ska vara jodfritt, gärna grovt havssalt. Skaka burken eller vispa i bunken tills saltet har löst sig. Häll nu tillbaka saltvattnet över kålen.
Tillse nu att det ligger vatten över kålen, de flyter gärna upp så du kan placera något som tynger ner dem. Jag gjorde en kudde av överbliven plast från en plastpåse.
Här skriver du en kommentar